DuList IN

FOTO Zimska idila Jelene Ivanković u Finskoj

ivankovic00

Naša sugrađanka Jelena Ivanko­vić otisnula se na nešto dulji i ‘ledeniji’ odmor izvan granica Hrvatske. Kao i proteklih godina, sa suprugom i sinom, nekoliko zimskih mjeseci provodi u Finskoj, točnije u Helsinkiju gdje živi njena bliža obitelj. U daleke krajeve pošla je početkom siječnja, a boravit će sve do ožujka.

jelena ivankovic 3

Za nju je Finska izrazito uredna i sređena država. Unatoč niskim tem­peraturama i velikim minusima, koji se nekad spuštaju i do -29 Celzijevih stupnjeva, ističe kako uživaju u sva­kodnevici i šetnjama, kao i ostali sta­novnici. Svaki kvart ima svoj vrtić, kao i park, a navest će i primjer koji će možda (ili već je) neke šokirati. Naime, djeca popodne spavaju u kolicima, ali na otvorenom.

Impresivan je Trg Senata u samom centru Helsinkija, koji je trenutno pod ‘bijelim prekrivačem’. Inače, riječ je o djelu arhitekta Carla Ludviga Engela.

jelena ivankovic 11

Trg Senata, uz njegovu okolicu čine najstariji dio središta Helsinkija. Kao jedno od posebnih mjesta, istaknut će plažu Aurinkolahti. Tijekom zimskih mjeseci, možete uživati u šetnji po – zaleđenom moru i pogledu na brodove koji mirno čekaju toplije dane i plovidbu.

jelena ivankovic 12

Naravno, ništa ne može proći bez posjete gradu Rovaniemi koji se nalazi na sjevernom Arktičkom krugu. Radi se o mjestu gdje živi Djed Božićnjak. Nisu propustili vožnju na saonicama koje vuku sobovi.
Svakome bi preporučila dolazak u Helsinki, čak i ljeti, kad nema velikih vrućina, a sve je prepuno zelenila i cvi­jeća. Ipak, njoj je draža zima koja ima svoje čari i nekako joj je grad baš pose­ban u tim mjesecima.

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist