DuList IN

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić… kao biblijske žene

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

Severina, Mia Begović, Maja Bajamić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Anđa Marić, Ana Rucner, Matija Vuica… samo su neke od poznatih lica koje su ove srijede posjetile naš Grad. Naime, u palači Sponza je upriličen pravi zvjezdani spektakl kakav je u Dubrovniku izostao već gotovo godinu i pol poradi pandemije koronavirusa. Nakon druženja na povijesnom dubrovačkom brodu – karaki, u atriju nekadašnje carinarnice Republike otvorena je izložba fotografa Marka Vrdoljaka i likovnog umjetnika te književnika Dimitrija Popović naziva ‘One su ovdje’. Naslovne junakinje, ženske likove iz Biblije utjelovile su upravo mnogobrojne zvijezde hrvatske estrade. Ovaj projekt kako su objasnili autori progovara o ženskoj snazi, ženskim osjećajima i ulozi žene u današnjem svijetu kroz povijesni prikaz i definiciju uloge žena prema biblijskim motivima.

– Ovaj put bio je vrlo zahtjevan i neizvjestan. Do zadnjeg trena nismo znali kako će ispasti. Puno energije je uloženo. Nadam se da smo napravili izložbu koja će pokušati otkriti tajnu žene – rekao je ovom prilikom Marko Vrdoljak.

Žene su fotografirane u specifičnim svjetlosnim uvjetima s točno predefiniranim izrazom lica, mimikom, pogledom i govorom tijela te svaka od njih predstavlja točno određenu žensku ulogu definiranu prema biblijskoj ikonografiji. Nakon fotografiranja i obrade fotografija iste su isprintane na slikarsko platno dimenzija te je na njih umjetnički utjecao Popović s dodatnim slikarskim intervencijama na svakoj pojedinoj fotografiji sukladno ulozi žene kojom je portret inspiriran.

– Mislim da spoj fotografije i slikarstva naših dama koje su utjelovile biblijske heroine korespondira s ovim prostorom i pravi lijepo suglasje izložene teme i ambijenta – iznio je umjetnik.

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

Sudionice izložbe nisu skrivale svoje oduševljenje.

– Počašćena sam biti dijelom ovako velike ljubavi i umjetnosti koja je pretočena i iskazana kroz snažne žene, kroz predivna bića. Predivno mi je bilo utjeloviti nekoga iz Biblije. Ne nekog, već Juditu koja za mene predstavlja poseban lik. Jer, upravo ona ženska ljepota koja je toliko grubo uzeta, ali i shvaćena od strane svijeta, ovdje je pretočena u jednu snagu. Iza te ljepote, stoji puno više – snaga, um koji je jak i čvrst, mudrost! Jako puno stvari koje se ne vide. Judita je u svom liku i djelu, tu svoju ljepotu i snagu iskoristila da oslobodi svoj narod. Za mene je to jedna jako snažna priča i poruka – istaknula je glazbenica Maja Bajamić.

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

O ‘ulozi’ Sare nešto više je rekla glumica Mija Begović.

– Izabrala sam Saru zato što se smije bez obzira na to što joj život donosi. I uvijek je malo nepovjerljiva. U biti, sakriva se iza tog osmijeha. Mislim da to puno žena radi. U 90. je rodila sina. Nadjenula mu je ime Izak, što isto znači osmijeh. Želim širiti dobro i to radim cijeli život, zato sam je i izabrala. Malo jesam nepovjerljiva prema ljudima. Opet, uvijek nam humor pomaže da se izvučemo iz loših situacija – naglasila je Begović i dodala kako je prilikom dolaska na izložbu imala leptiriće kad je vidjela Grad iz aviona.

– Kad sam vidjela Dubrovnik, sve je uzbibalo u meni. Ne znam gdje bih u ovome trenutku mogla ljepše proslaviti izlazak iz ove pošasti. Ovo je najljepši grad na svijetu. Ne sjećam se kad sam se zadnji put tako osjećala. Beskrajno sam se radovala ovom događaju i uistinu sam počašćena! I opet se vraćamo umjetnosti. To što su me Marko i Dimitrije, izabrali kao jednu od žena, za mene predstavlja ogromno priznanje i nagradu – rekla je Begović.

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

Najviše pažnje ipak je izazvala Severinina ‘Marija Magdalena’.

– Toliko sam zadivljena Dimitrije Popovićem. Na svijetu nema toliko puno osebujnih ljudi koji su vrijedni bilo kakve suradnje. Kad sam prije 30 godina vidjela jedan portret Tereze Kesovije, razmišljala sam hoće li itko mene tako slikati. Raditi s Dimitrijem Salome mi je bila velika čast. Nisam se dvojila ni sekunde. Sad se veselim cijelom opusu kojeg ćemo raditi o Mariji Magdaleni. Velika je moja sreća. Drago mi je što smo večeras u Dubrovniku i što ljeto na neki način počinje s umjetnošću te imenima kao što je Dimitrije Popović koji će ostati i nakon što prođu vladavine političara – iznijela je pjevačica koju su obožavatelji od Porta pratili u stopu.

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

Uz Severinu, Begović i Bajamić, kao biblijske žene pred objektivom Marka Vrdoljaka našle su se, kako smo već spomenuli, istaknute hrvatske pjevačice, glumice, sportašice… – Nina Badrić, Franka Batelić, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin.

[FOTO/VIDEO] ZVIJEZDE U SPONZI Severina, Mia Begović, Maja Bajamić... kao biblijske žene

Izložba koja se može razgledati do 28. lipnja je privukla brojne uzvanike iz svih slojeva društva grada, ali i Hrvatske počevši od gradonačelnika Mata Frankovića koji ju je službeno i otvorio, potom Đurđe Tedeschi, Andrije Seifrieda, Žane Janjić-Markelson te mnogih drugih.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist