Aktualno

[FOTO/VIDEO] Zatvara se Festa, misno slavlje održano na Gorici sv. Vlaha

collage

Veliki broj hodočasnika okupio se ove nedjelje na Gorici sv. Vlaha gdje je povodom zatvaranja 1051. Feste održana sveta misa. Svečanost zatvaranja Feste počela je hodočašćem na Goricu gdje se zaputila povorka trombunjera, barjaktara, festanjula, svećenstva i puka. Tamo je, nakon izvijanja barjaka, održano misno slavlje koje je predvodio don Mladen Šutalo, župnik iz Neuma.
Nakon mise povorka hodočasnika zaputila se prema Gradu, gdje će ih pred crkvom sv. Vlaha dočekati rektor don Ivica Pervan, a festanjuli će, uz jeku trombuna i pjev himne spustiti zaštitnikov barjak sa standala.

Prema pisanju Maje Nodari za DuList, Dubrovčani su u davnini, predaja kaže u 11. st., izgradili zavjetnu Crkvu sv. Vlaha u Gruškoj parokiji na brežuljku Gorici pa bi to mogla biti i najstarija crkva posvećena sv. Vlahu izvan gradskih zidina, ‘ecclesia Sancti Blasii de foris’. O toj crkvi svjedoče brojni izvori, najstariji iz 1255. godine. Doživjela je mnoge graditeljske mijene, a zbog geomorfoloških karakteristika terena i izloženosti položaja više je puta stradavala u potresima i vremenskim neprilikama. Današnja crkva na starim temeljima ponovno je izgrađena 1857., no tijekom 19. i početkom 20. stoljeća sanirana je više puta i to milodarima Dubrovčana, no bez većeg uspjeha u svladavanju konstruktivnih problema, jer ‘leži’ na rasjedu brežuljka. Stradanja crkve nastavljena su bombardiranjem u II. Svjetskom ratu, potresu 1979. g. i najposlije u Domovinskom ratu 1991. godine. Vlahova crkva na Gorici arheološki je istražena nedavno, a potom je i temeljito obnovljena zahvaljujući dobrohotnosti, u hrvatskim okvirima, jedinstvene građanske udruge Društvu prijatelja dubrovačke starine, te je na svečan način predana iznova kultu 6. veljače 2011. godine, na dan Gorice svetoga Vlaha.

Pročitajte još

(FOTO) PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA Sanja Putica otvorila emotivnu izložbu posvećenu Hrvatima u Crnoj Gori

Dulist

Barcelona planira zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima

Dulist

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo