Aktualno

[FOTO] Bura ‘zadimila’ more

[FOTO] Bura 'zadimila' more

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 5. veljače crveno i narančasto upozorenje na vjetar. Bura je na dubrovačkom području, za razliku od prethodne noći, opala, no i dalje puše, a ‘dimljenje mora’ zabilježio je svojim objektivom naš Zvone Pandža.

Naime, bura na moru svojim udarima raspršuje morsku vodu u vrlo sitne kapljice i pjenu stvarajući tanak, magličast sloj, tzv. dimljenje mora (fumarea).

Inače, crveno upozorenje je za ovu nedjelju izdano za Velebitski kanal i cijelu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 80 čvorova.
Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre te Kvarnera i Kvarnerić zbog jake, mjestimice vrlo jake bure, koja će poslijepodne malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati.
Kako upozoravaju iz DHMZ-a, očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist