Aktualno

[FOTO] Bura ‘zadimila’ more

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 5. veljače crveno i narančasto upozorenje na vjetar. Bura je na dubrovačkom području, za razliku od prethodne noći, opala, no i dalje puše, a ‘dimljenje mora’ zabilježio je svojim objektivom naš Zvone Pandža.

Naime, bura na moru svojim udarima raspršuje morsku vodu u vrlo sitne kapljice i pjenu stvarajući tanak, magličast sloj, tzv. dimljenje mora (fumarea).

Inače, crveno upozorenje je za ovu nedjelju izdano za Velebitski kanal i cijelu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 80 čvorova.
Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre te Kvarnera i Kvarnerić zbog jake, mjestimice vrlo jake bure, koja će poslijepodne malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati.
Kako upozoravaju iz DHMZ-a, očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Pročitajte još

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, budite na oprezu zbog vjetra!

Dulist

Lokrum spreman za posjetitelje, za građane ponovno godišnji pokazi

Dulist

Koji mobitel koristite? Ovi modeli trenutno su na meti hakera!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija