Sport

[FOTO/VIDEO] Svečano otvoren Tomo Tournament: Mjesto gdje se rađaju novi šampioni!

Svečano je otvoren vaterpolski turnir za djecu Tomo Tournament! Ovo jedanaesto izdanje međunarodnog vaterpolskog turnira Tomo Tournament započelo je 11. travnja, a finalni dan na rasporedu je u nedjelju 16. travnja 2023. godine. Dubrovnik je ponovno ugostio velik broj momčadi iz cijele Europe u dvije kategorije: djeca do 12 godina (U-12) i djeca do 14 godina (U-14). Bazen u Gružu domaćin je turnira na kojem snage odmjeravaju dječaci i djevojčice iz 63 kluba. U kategoriji U-12 natječe se 24 ekipe, a u kategoriji U-14 39 ekipa.

– Ne da sam zadovoljan, nego moram biti prezadovoljan i moramo biti svi presretni što Tomo i dalje izaziva tako veliki interes. Ove godine smo postigli rekorde, mislili smo lani da ne može više i bolje, ali ove godine imamo još 20 ekipa više. Sveukupno imamo 63 ekipe, a ne 64 jer nam je jedna ekipa, nažalost, zbog problema u transportu otkazala neposredno pred početak turnira. Preko tisuću djece će nastupiti u bazenu u Gružu, tako da ne možemo biti sretniji – naglasio je predsjednik organizacijskog odbora Srđan Gavranić i objasnio što ovako impresivan Tomo Tournament znači za Dubrovnik.

Tomo Tournament nije samo bazen, lopta i utakmica. To je mjesto gdje se rađaju novi šampioni, mjesto stvaranja novih poznanstava, jačanja natjecateljskog duha, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Turnir je prigoda za upoznavanje bogate povijesti renesansnog, u svijetu nadaleko poznatog Dubrovnika, njegove kulture i srednjovjekovne arhitekture, za obilazak čudesnih zidina koje Društvo prijatelja dubrovačke starine svake godine omogući, Jadranskog mora i obale, domaće dalmatinske i nacionalne kuhinje koju vrijedni kuhari u hotelima Valamar svakodnevno spremaju. Zbog svega toga se dolazi u Dubrovnik na Tomo Tournament.

– Ovaj turnir znači prije svega djeci i to u sportskom smislu. To je za djecu jedna velika olimpijada, druženje s novim prijateljima. Kroz Tomo Tournament su prošla djeca koja sada igraju u raznim reprezentacijama i ponajbolji su igrači svijeta. Što se tiče samog Dubrovnika, predsezona je i to je preko tisuću noćenja dnevno u kojoj sudjeluju naši igrači, a ako tome pridodamo roditelje, pratnju i trenere, to je oko 1700 noćenja dnevno, što je velika korist za gospodarstvo Dubrovnika – istaknuo je Gavranić.

Također ističe kako svake godine nastoje biti što bolji i nastoje unaprijediti turnir u odnosu na proteklu godinu. Zadnje dvije godine posvetili su pažnju digitalnim medijima, na način da su dosta prisutniji kroz društvene mreže – Facebook, Instagram i TikTok. Ove godine su pokrenuli TikTok i dosegli veliki broj pratitelja.

Tomo Tournament neslužbeno je svjetsko prvenstvo za djecu koje će u šest dana u Gradu okupiti preko tisuću djece. U svjetskim razmjerima veličinom mali Dubrovnik, poznati svjetski vaterpolski centar, makar nakratko, za vrijeme trajanja turnira postat će za mnoge centar svijeta.

– Turnir se temelji na volonterima, učenicima, đacima i srednjoškolcima ovoga grada. To me izrazito veseli jer je samo nas petero starijih u organizacijskom odboru, dok ostatak turnira leži na volonterima ovoga grada pa tako i društvene mreže održavaju upravo oni. Kroz turnir se tako osposobljavaju za život, za buduća svoja zvanja, kao i za djelovanje u sportu. Na taj način, turnir ima još jednu dimenziju. Nije samo sportska, nego i edukacijska. Ovolikim brojem volontera dosegli smo razinu koja je zavidna u svijetu – kazao je Gavranić i naglasio kako nije slučajno što veliki broj kvalitetnih klubova želi doći na ovaj turnir.

– Ove godine smo se morali zahvaliti i nekolici klubova jer nismo imali više mjesta. Imamo prostorno ograničenje u gradu Dubrovniku i nemamo drugi bazen, stoga ne možemo primiti više ekipa. Moram biti zahvalan svim drugim sportašima vodenih sportova koji koriste bazen, a koji su ustupili svoje termine kako bismo mogli organizirati ovako veliki turnir s velikim brojem natjecatelja – istaknuo je Gavranić i zahvalio se svima onima koji su pronašli razumijevanje te pomogli u organizaciji turnira Tomo Tournament 2023.

 

Pročitajte još

AMERIČKI NOGOMET Dubrovnik Sharksi slave deveti rođendan!

Dulist

Započeo je sedmi Memorijalni turnir Đuro Miletić

Dulist

PONOVNO ODLAZI Antun Bačić više nije trener Squarea

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija