Sport

[FOTO/VIDEO] Svečano otvoren Tomo Tournament: Mjesto gdje se rađaju novi šampioni!

[FOTO/VIDEO] Svečano otvoren Tomo Tournament: Mjesto gdje se rađaju novi šampioni!

Svečano je otvoren vaterpolski turnir za djecu Tomo Tournament! Ovo jedanaesto izdanje međunarodnog vaterpolskog turnira Tomo Tournament započelo je 11. travnja, a finalni dan na rasporedu je u nedjelju 16. travnja 2023. godine. Dubrovnik je ponovno ugostio velik broj momčadi iz cijele Europe u dvije kategorije: djeca do 12 godina (U-12) i djeca do 14 godina (U-14). Bazen u Gružu domaćin je turnira na kojem snage odmjeravaju dječaci i djevojčice iz 63 kluba. U kategoriji U-12 natječe se 24 ekipe, a u kategoriji U-14 39 ekipa.

– Ne da sam zadovoljan, nego moram biti prezadovoljan i moramo biti svi presretni što Tomo i dalje izaziva tako veliki interes. Ove godine smo postigli rekorde, mislili smo lani da ne može više i bolje, ali ove godine imamo još 20 ekipa više. Sveukupno imamo 63 ekipe, a ne 64 jer nam je jedna ekipa, nažalost, zbog problema u transportu otkazala neposredno pred početak turnira. Preko tisuću djece će nastupiti u bazenu u Gružu, tako da ne možemo biti sretniji – naglasio je predsjednik organizacijskog odbora Srđan Gavranić i objasnio što ovako impresivan Tomo Tournament znači za Dubrovnik.

Tomo Tournament nije samo bazen, lopta i utakmica. To je mjesto gdje se rađaju novi šampioni, mjesto stvaranja novih poznanstava, jačanja natjecateljskog duha, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Turnir je prigoda za upoznavanje bogate povijesti renesansnog, u svijetu nadaleko poznatog Dubrovnika, njegove kulture i srednjovjekovne arhitekture, za obilazak čudesnih zidina koje Društvo prijatelja dubrovačke starine svake godine omogući, Jadranskog mora i obale, domaće dalmatinske i nacionalne kuhinje koju vrijedni kuhari u hotelima Valamar svakodnevno spremaju. Zbog svega toga se dolazi u Dubrovnik na Tomo Tournament.

– Ovaj turnir znači prije svega djeci i to u sportskom smislu. To je za djecu jedna velika olimpijada, druženje s novim prijateljima. Kroz Tomo Tournament su prošla djeca koja sada igraju u raznim reprezentacijama i ponajbolji su igrači svijeta. Što se tiče samog Dubrovnika, predsezona je i to je preko tisuću noćenja dnevno u kojoj sudjeluju naši igrači, a ako tome pridodamo roditelje, pratnju i trenere, to je oko 1700 noćenja dnevno, što je velika korist za gospodarstvo Dubrovnika – istaknuo je Gavranić.

Također ističe kako svake godine nastoje biti što bolji i nastoje unaprijediti turnir u odnosu na proteklu godinu. Zadnje dvije godine posvetili su pažnju digitalnim medijima, na način da su dosta prisutniji kroz društvene mreže – Facebook, Instagram i TikTok. Ove godine su pokrenuli TikTok i dosegli veliki broj pratitelja.

Tomo Tournament neslužbeno je svjetsko prvenstvo za djecu koje će u šest dana u Gradu okupiti preko tisuću djece. U svjetskim razmjerima veličinom mali Dubrovnik, poznati svjetski vaterpolski centar, makar nakratko, za vrijeme trajanja turnira postat će za mnoge centar svijeta.

– Turnir se temelji na volonterima, učenicima, đacima i srednjoškolcima ovoga grada. To me izrazito veseli jer je samo nas petero starijih u organizacijskom odboru, dok ostatak turnira leži na volonterima ovoga grada pa tako i društvene mreže održavaju upravo oni. Kroz turnir se tako osposobljavaju za život, za buduća svoja zvanja, kao i za djelovanje u sportu. Na taj način, turnir ima još jednu dimenziju. Nije samo sportska, nego i edukacijska. Ovolikim brojem volontera dosegli smo razinu koja je zavidna u svijetu – kazao je Gavranić i naglasio kako nije slučajno što veliki broj kvalitetnih klubova želi doći na ovaj turnir.

– Ove godine smo se morali zahvaliti i nekolici klubova jer nismo imali više mjesta. Imamo prostorno ograničenje u gradu Dubrovniku i nemamo drugi bazen, stoga ne možemo primiti više ekipa. Moram biti zahvalan svim drugim sportašima vodenih sportova koji koriste bazen, a koji su ustupili svoje termine kako bismo mogli organizirati ovako veliki turnir s velikim brojem natjecatelja – istaknuo je Gavranić i zahvalio se svima onima koji su pronašli razumijevanje te pomogli u organizaciji turnira Tomo Tournament 2023.

 

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist