Aktualno

[FOTO/VIDEO] Procesija ulicama Grada na Veliki petak

Ususret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, obrede Velikog petka predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u Katerdali. Prvi je to inače put novom dubrovačkom biskupu da s vjernicima slavi obrede Velikog tjedna. Obredi su započeli u 18 sati prostracijom biskupa i svećenika pred oltarom u šutnji. Simbolično, na Veliki petak biskup ne nosi prsten ni štap jer je Isus (Zaručnik i Dobri Pastir) umro na križu. Nakon prostracije uslijedila je služba riječi, zatim pjevanje Muke po Ivanu, čašćenje (ljubljenje) križa te pričešćivanje hostijama posvećenih prethodnog dana na Misi Večere Gospodnje (s obzirom da se na Veliki petak ne služi misa). Nakon obreda u katedrali, mnoštvo vjernika uputilo se u procesiju ulicama grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.

U procesiji se nosila relikvija Isusova križa iz riznice Katedrale. Podsjetimo kako je prošle godine ova tradicionalna procesija izostala zbog epidemioloških mjera, a 2020. odvila se pod okriljem pandemije u sasvim drukčijem ozračju. Naime, nakon obreda, tadašnji je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz pratnju svećenika koji su s njime u Katedrali prisustvovali obredima s križem prošao gradom uobičajenom rutom kojom procesija inače prolazi na Veliki petak. S obzirom da je okupljanje bilo zabranjeno, tek nekolicina vjernika iz daljine se priključila procesiji idući za križem na sigurnoj, pravilima propisanoj udaljenosti. Mons. Uzinić zastao je tada na svakoj od uobičajenih ‘postaja’ te je molio obraćajući se Bogu iz situacije u kojoj se tada nalazio čitav svijet. Današnja procesija tako je posebna jer je prva procesija u ‘normalnim’ okolnostima nakon one iz 2019. koja je održana u punom opsegu u uvjetima kada je pandemija bila daleka i potpuno nepoznata budućnost.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Misa i film uz 20. obljetnicu pohoda Ivana Pavla II. u Dubrovniku

Dulist

[FOTO] Završna izložba maturanata Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija