Kultura

[FOTO/VIDEO] NEKA UĐU! Otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

[FOTO/VIDEO] NEKA UĐU! Otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha otvorene su 73. Dubrovačke ljetne igre. Nakon što je knez Maro Martinović tijekom ceremonije izrekao slavne riječi: ‘Neka uđu’, Grad je duboko udahnuo ljeto.

Ceremoniji otvaranja Igara prisustvovali su visoki državni predstavnici. Uz gradonačelnika Mata Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića, otvaranje Igara pratio je premijer Andrej Plenković s djecom, kao i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica…

Gradonačelnik Mato Franković, nakon tradicionalnog govora, proglasio je 73. Igre otvorenima.

U ceremoniji su, pod ravnanjem maestra Ivana Huta, nastupili sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu pridružili su se studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo.

Kraj svečanosti obilježit će vatromet čiji se početak očekuje nakon 22 sata.

Čast i velika odgovornost
– Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad – istaknula je redateljica svečanog otvaranja Aida Bukvić koja s dramaturginjom Marijanom Fumić, potpisuje i scenarij.

U 47 dana nadolazeće festivalske sezone, od 10. srpnja do 25. kolovoza, publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 20 ambijentalnih lokacija Dubrovnika.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist