Grad

Mato Franković: ‘Ožiljke trebamo njegovati, ne da bi potpuno nestali, ali da bi napravili mjesta za nova, lijepa sjećanja…’

Mato Franković: 'Ožiljke trebamo njegovati, ne da bi potpuno nestali, ali da bi napravili mjesta za nova, lijepa sjećanja...'

Gradonačelnik Mato Franković održao je govor na ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Tekst govora prenosimo u cijelosti.

Pozdravljam vas u Dubrovačkoj noći na ovom mjestu autentične prepoznatljivosti i univerzalne ljepote. Dok boravimo tu na Placi, podno Gradskog zvonika, zagledani u lukove naše Divone, zaklonjeni zidinama i utvrdama i čuvani budnim okom Parca postajemo sljubljeni s ovim kamenom i nebom.

Ugodno je, i utješno, prepustiti se poznatim praksama tradicije, vidjeti vedra lica prijatelja, drage goste, i upijati harmoničnu ljepotu svedubrovačkog prostora.

Pod barjakom Libertasa i uz vječne stihove Himne Slobodi ponovno podižemo zavjesu i otvaramo pozornicu za ljudsko kulturno stvaralaštvo i umjetnost koja oplemenjuje. Prepuštamo se estetici duha.

Ohrabruje ovaj povratak starim životnim navikama. Ali u mnogočemu, pruža nam samo privid poznatoga. Jer drugačiji smo nego što smo bili prije ove globalne traume. Hoćemo li biti bolji? To je na nama. Dubrovačka kolektivna povijest pamti mnoge strahote – od potresa i požara do bjesomučnog i grubog razaranja. Ožiljke trebamo liječiti i njegovati, ne da bi potpuno nestali, ali da bi napravili mjesta za nova, lijepa sjećanja koja ćemo tek stvoriti.

Nećemo to napraviti ako budemo usredotočeni na razmetljivost, na sakupljanje i na materijalno. Bolje od toga dugujemo sebi, svojim obiteljima, djeci, ali i našim precima koji su iznad svega vjerovali u prosperitet ovog grada, zagovarali zajedništvo i promovirali načela općeg dobra.

Pravda je naime, kako se čita, stalna i trajna volja svakomu dati njegovo pravo.

Ona je ta koja učvršćuje carstva, jača kraljevstva, širi kneštva, povećava i umnaža gradove, rađa slogu, hrani mir, vlada ljudima i narodima u miroljubivom i mirnom stanju.

Odzvanjaju snažne i prosvjetiteljske, gotovo poetski skladne riječi Dubrovačkog statuta, te kolosalne pravne zbirke i snažnog simbola pravnog poretka Republike kroz stoljeća.

Sa svakim jednako. Kneževi, vijećnici, suci, trgovci, obrtnici, pomorci, graditelji, obiteljski i poslovni odnosi, komunalno uređenje i urbanistička pravila. Nitko i ništa nije bilo veće ili važnije.

Od svog proglašenja, na ovom mjestu, prije 750 godina Statut se s vremenom i prilikama neprestano mijenjao, ali ostajao je jamac napretka i sigurnosti kroz društvenu uređenost. Do nje su stari Dubrovčani posebno držali.

Poput vjernog svjetionika pokazivao bi ispravan smjer i u današnjem dobu kada tražimo putokaze u stvaranju boljeg i pravednijeg društva.

Jer nisu još sve nevere i oluje utihnule. Bremenita vremena jesu iza nas, prema rječniku našijenaca – najgore je pasalo, ali čovjek, iako do Boga i njemu na sliku stvoren, nije božanstven.

Puno toga čovjek može. Kapač je stvoriti monumentalna umjetnička djela, osvijetlili tminu, liječiti bolesne i podariti milosrđe.

Nažalost u stanju je predati se i svirepim nagonima – razarati, paliti, pljačkati i ubijati.

Prije trideset godina, uz velike žrtve i herojstvo naših vitezova, obranili smo svoje domove i potjerali bešćutne agresore s našeg praga.

Danas izdaleka gledamo rat, tu pogubu ljudske naravi.

Suosjećamo s patnjom i duboko razumijemo odlučnost očuvanja neovisnosti i identiteta jednog naroda ma koliki gubici bili jer Mir i Sloboda apsolutne su vrijednosti i vječite težnje s kojima se ne trguje. To mi dobro znamo.

Učeći iz razboritosti, mudrosti i umijeća političkog i svekolikog ophođenja onih koji su na ovoj hridi bili prije nas osigurajmo vedru i ispunjenu sutrašnjicu za one koji će na ovoj hrvatskoj grudi, od nebesa pogledanoj, stajati kad nas ne bude. Neka do kraja iskoriste svoje potencijale, očuvaju tradicijske vrijednosti i neka u duhu tolerancije i otvorenosti ostvaruju nove uzlete.

A mi? Budimo poput noćnih čuvara koji, kako Statut govori, prisežu na sveta Božja evanđelja da će u dobroj vjeri i bez prijevare čuvati naš grad, galije i predgrađe.

Proglašavam 73. Dubrovačke ljetne igre otvorenima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist