Kultura

Nuria Rial & Accademia del Piacere otvaraju glazbeni program 73. Igara

Nuria Rial & Accademia del Piacere otvaraju glazbeni program 73. Igara

Hvaljena španjolska sopranistica Nuria Rial i ansambl Accademia del Piacere, predvođen umjetničkim voditeljem i autorom koncepta programa Fahmijem Alqhaijem, u ponedjeljak, 11. srpnja u 21.30 sati, koncertom u atriju Kneževa dvora otvorit će glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Festivalskoj publici predstavit će se programom naziva Umri, Kupidone koji glazbom prepričava dolazak talijanskog glazbenog stila u Madrid početkom 18. stoljeća. Otvorit će ga Pavana španjolskog skladatelja Francisca Gueraua iz njegovog najpoznatijeg djela, zbirke skladbi Poema harmónico objavljene 1694. godine, nakon koje će izvesti skladbu Che si può fare, jedno od najpriznatijih djela Osme zbirke talijanske skladateljice Barbare Strozzi. Na programu su i Quantos teméis al rigor iz zarzuele Las nuevas armas de Amor te Sosieguen, descansen iz zarzuele Salir el Amor del Mundo, jednog od najvažnijih španjolskih skladatelja svog vremena Sebastiána Duróna. Bit će izvedeni i Pastorella che tra le selve Giovannija Bononcinija te madrigal Si dolce il tormento Claudija Monteverdija, dvije skladbe Joséa de Nebre Adiós, prenda de mi amor iz opere Amor aumenta el valor te živahan ples Tempestad Grande, amigo iz zarzuele Vendado es amor, no es ciego, a predstavit će i improvizaciju te Alqhaijevu obradu Marionas & Canarios.

Sopranistica Nuria Rial hvaljena je zbog vokalne čistoće, svojstvenog izričaja koji spaja prirodnost i emotivnost te elegancije svog fraziranja, a vokalno umijeće usavršavala je kod Kurta Widmara. Snimila je više od trideset albuma, surađuje s poznatim dirigentima i kazališnim redateljima na uglednim svjetskim pozornicama, a diljem Europe nastupa i uz ponajbolje klasične ansamble. Višestruka je dobitnica nagrade Opus Klassik u različitim kategorijama, najrecentnije 2020. godine za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila s Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere. Fahmi Alqhai jedan je od najuglednijih gambista današnjice te jedan od vodećih interpretatora rane glazbe. Pored solističkih nastupa, brojnih koncerta i turneja, diskografskog angažmana te ravnanja Festivalom rane glazbe u Sevilji, stalni je član ansambala Hespèriona XXI i Il Suonar Parlante, a suosnivač je ansambla More Hispano. Njegov osobni projekt je i Accademia del Piacere, ansambl kojeg uz njega na quintónu, čine članovi Leonardo Rossi na baroknoj violini, Rami Alqhai na violonu, Johanna Rose na violi da gambi, baroknu gitaru svira Miguel Rincón, čembalo Alejandro Casal, a udaraljke Daniel Garay.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te preko servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9.00 do 21.30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruju se popusti i posebne pogodnosti.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist