Kultura

SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Obuljen Koržinek: 73. Igre su prilika koja će nas potaknuti na promišljanje o vrijednosti slobode i solidarnosti

SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Obuljen Koržinek: 73. Igre su prilika koja će nas potaknuti na promišljanje o vrijednosti slobode i solidarnosti

Tradicionalno, ususret večerašnjoj ceremoniji otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara, u nedjelju je u Festivalskoj palači održana svečana sjednica Festivalskog vijeća. Sjednicom je predsjedala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izrazila je ovom prilikom neizmjerno zadovoljstvo što se, nakon protekle dvije krizne godine, ovogodišnji program održava u punom formatu i kapacitetu.

Ministrica Obuljen Koržinek u svom izlaganju istaknula je kako se festival odvija pod motom i porukom slobode, koja je utkana u estetiku i duh ovog Grada i festivala, posebno se osvrnuvši na trenutak u kojem živimo i okolnosti poput rata u Ukrajini. Kazala je kako su 73. Igre prilika i trenutak koji će nas potaknuti na promišljanje o vrijednosti slobode i solidarnosti. Zaželjela je svim umjetnicama i umjetnicima, kao i onima koji sudjeluju u realizaciji programa puno uspjeha u njihovim izvedbama koje će uslijediti, prenose iz Grada Dubrovnika u priopćenju.

Gradonačelnik Mato Franković u ovoj je prigodi uputio zahvalu članovima vijeća i svima koji su posvetili svoje vrijeme i trud s željom da se nakon pandemije festival vrati u prvotni oblik, na zadovoljstvo publike koja iz godine u godinu iskazuje zamjetan interes za nazočnošću na brojnim kulturnim, glazbenim i scenskim izvedbama.

-Unatoč teškim okolnostima i specifičnim uvjetima uspjeli smo zadržati da se festival odvija u kontinuitetu. Drago mi je da je upravo moto slobode provučen kroz cjelokupni program igara, naročito zbog situacije u Ukrajini, patnjama i nesigurnostima potaknutih ratom. Rat predstavlja pogubu ljudske naravi, stoga je sloboda vrijednost na kojoj uvijek trebamo inzistirati, ona ujedno donosi veliku odgovornost za sve nas. Moram istaknuti danas ovdje kako sam iznimno ponosan na činjenicu kako će na današnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara sudjelovati i dvije ukrajinske umjetnice. Želim zahvaliti intendantici Ruždjak Podolski na prilici da umjetnice kroz svoj umjetnički izričaj progovaraju o važnosti slobode i zagovaraju time mir u njihovoj zemlji ali i cijelom svijetu – zaključio je gradonačelnik u svom izlaganju.

Na današnjoj Festivalskoj svečanoj sjednici sudjelovali su zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te članica vijeća Sanja Putica.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist