Sport

[FOTO/VIDEO] JER JEDRITI SE MORA Zanimljiva regata na Copacabani

[FOTO/VIDEO] JER JEDRITI SE MORA Zanimljiva regata na Copacabani

Iako je bilo prvo planirana u Uvali Lapad, Dubrovačka regata modela klasa DragonForce 65 zbog vremenskih se uvjeta ipak održala na Copacabani.

Na regati, koju organizira Jedriličarski klub Hydro i koja je u službenom kalendaru Hrvatskog jedriličarskog saveza, nastupilo je desetak jedriličara.

Predsjednik JK Hydro Ivan Grgić ističe da su ih vremenski uvjeti omeli u održavanju regate na prvotnoj lokaciji, ali i u njenom startu. No, jedriti se mora.

– Mi bismo mogli u Uvali održati regatu, ali gumenjak se jednostavno nije mogao do tamo ‘probiti’ – istaknuo je. Jedrilice modela klase DragonForce 65 izgledaju kao ‘igračke’, no njihova cijena doseže oko 1600 kuna s PDV-om.

[FOTO/VIDEO] JER JEDRITI SE MORA Zanimljiva regata na Copacabani

– Brodovi su jako ozbiljni, gotovo isti kao regatni brodovi, samo se njihov set-up mjeri u milimetrima, a kod velikih brodova u centimetrima. Možete biti državni prvak u DragonForceu65 u Hrvatskoj. To i nije baš lako jer morate pobijediti dva svjetska prvaka u tome. To su Zvonko Jelačić i Tonči Stipanović – rekao je Grgić.

Brzine koje jedrilice postižu, kako kaže, nisu velike. Više se daje na važnosti taktici, kao i set-upu broda koji je najvažniji.

Tomo Sjekavica iz Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika istaknuo je kako je JK Hydro jedna od novih udruga koja se lani predstavila s projektom radio upravljanih jedrilica.

-Veseli nas odaziv ljudi na regatu, pogotovo onih izvan Dubrovnika – naglasio je Sjekavica.

Među prisutnima na regati bio je i Josip Marasović, predstavnik Dragon Force65 klase za Hrvatski jedriličarski savez i Zajednice tehničke kulture u Hrvatskoj.

[FOTO/VIDEO] JER JEDRITI SE MORA Zanimljiva regata na Copacabani

-Drago mi je da smo opet ovdje, nakon davnog Europskog prvenstva u jednometarskoj klasi prije desetak godina. Vidimo veliki interes i angažiranost JK Hydro. Mislimo da će ovo biti super baza za daljnji nastavak rada s djecom i mladima, ali i sa seniorima – rekao je.

Minimalna masa
Za regatu se primjenjuju Regatna pravila World sailing 2017.- 2020. (RP), Regatna pravila DragonForce 65 Restricted Class Rules v1.62, upute za jedrenje, Koronavirus SARS-CoV-2 i COVID-19 bolest – Smjernice organizatorima jedriličarskih natjecanja i oglas Dubrovačke regate modela klasa Dragon Force 65. Inače, na regati mogu sudjelovati svi klubovi i privatni vlasnici radio upravljane jedrilice klase DragonForce 65, V1-V6. Ne smije se koristiti skraćena kolomba ni jedrilja za olujne uvjete. Striktno se smiju koristiti samo ‘A’ veličine jedrilja. Baterija ne smije biti lakša od 45 grama (zamjenska od 40 grama). Minimalna masa plovila je 1350 grama.

[FOTO/VIDEO] JER JEDRITI SE MORA Zanimljiva regata na Copacabani
Prije regate, u Sunset Beachu se održala prezentacija za građane, na kojoj su predstavljeni DragonForce 65 modeli radio upravljanih jedrilica.

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr