Kultura

FOTO/ U TEATRU Dubrovačka premijera ‘Posljedica’ autora Romana Nikolića

FOTO/ U TEATRU Dubrovačka premijera 'Posljedica' autora Romana Nikolića

Posljedice, novi autorski projekt Romana Nikolića, doživio je svoju dubrovačku premijeru u četvrtak u Kazalištu Marina Držića.

Ova predstava zatvara trilogiju udruge ARTERARIJ o ranjivim društvenim skupinama. Nakon predstava pogledajme (2017.) i Čekanja (2017) koje su se bavile položajem, diskriminacijom i predrasudama prema Romima i azilantima, ovoga puta Nikolić se bavi posljedicama koje na ženama ostavlja nasilje.

Istovremeno nježan i brutalan, direktan i suptilan, scenski jezik koji je Romano Nikolić razvio u svojim prethodnim projektima prisutan je i u Posljedicama. Želeći izbjeći šokantnost, viktimizaciju i patetiku, fenomene koji uobičajeno prate priče o nasilju, ova predstava inzistira na prikazivanju kompleksnosti i slojevitosti čimbenika koji su uključeni u proizvodnju raznih oblika nasilja u društvu, od onog verbalnog preko onog psihičkog do seksualnog i fizičkog, od onog obiteljskog preko onog ratnog do onog institucionalnog. Konzervativna medijska reprezentacija rodnih uloga, sveprisutna stigmatizacija žrtava, nepravedna raspodjela kućanskog rada, nefunkcionalni pravni okvir, tako redom postaju elementi čiji zbroj rješava jednadžbu društvene odgovornosti iza koje stoje uništeni životi stotina, tisuća, beskonačnog broja žena.

Uz Nikolića, autorski tim čine još i Jasna Jasna Žmak (dramaturgija), Nikolina Medak (pokret), Ana Fucijaš (kostimografija) te Sandra Petrž koja se na sceni pojavljuje u ulozi same sebe.

Repriza je u petak 23. studenog u 19 sati.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist