Zanimljivosti

FOTO: S njima je pustolovina sigurna!

FOTO: S njima je pustolovina sigurna!

Pripadnici gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore održali su na Srđu zajedničku pokaznu vježbu spašavanja. Sve u okviru projekta „Poslovna suradnja i unapređenje vještina u razvoju pustolovnog turizma“ financiranog od strane Europske unije.

Vježba je uključivala potragu sa psima, potragu koja uključuje GIS tehnologiju i zapovjedno vozilo, spuštanje unesrećenog pomoću Tirolske prečnice u „peleni“ te u speleonosiljci te pružanje prve pomoći ITLS pristupom.

Provedba ovog projekta započela je siječnju 2011., a završava početkom srpnja ove godine. U ovom prekograničnom projektu Hrvatske i Crne Gore, kojeg provodi Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Centrom za inicijative iz područja održivog turizma i UNDP-om Crne Gore, velika se pozornost posvetila povećanju sigurnosti i povećanju kadrova vodiča.

Tijekom provedbe projekta održane su sigurnosne obuke ITLS-a (zbrinjavanja unesrećenog u izvanbolničkim uvjetima), GIS-a (Geografski informacijski sustav), spašavanja na divljim vodama i speleospašavanja, te je licencirano 80 polaznika. Kroz vodičke obuke, koje su uključivale i obuku tematski vezanu za zaštitu prirode i okoliša, licencirano je 60 polaznika.

Upravo kroz zajedničku pokaznu vježbu gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore javnosti su se prezentirala znanja i vještine stečene tijekom provedbe ovog projekta. Potpisan je i Sporazum o suradnji gorskih službi dvije države koji će uvelike pridonijeti učinkovitosti spasilačkih aktivnosti.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist