Kultura

FOTO Prva sveobuhvatna izložba o Svetom Vlahu

FOTO Prva sveobuhvatna izložba o Svetom Vlahu

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja i svakako jedan od najvažnijih kulturnih događaja ove godine u Dubrovniku „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti" otvorena je večeras u Kneževu dvoru i žitnici Rupe.

Izložba „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti" je središnji dio projekta Dubrovačkih muzeja čiji je cilj podići razinu svijesti o značenju Svetoga Vlaha u dubrovačkom kulturnom arealu, prezentirajući materijalno i nematerijalno kulturno naslijeđe koje Dubrovnik baštini zahvaljujući štovanju svoga parca, te povećati razinu prepoznatljivosti Svetoga Vlaha kao dubrovačkog nebeskog zaštitnika. 

– Ovo je prva sveobuhvatna izložba posvećena svetom Vlahu ikada. Povod je uvrštavanje Feste svetoga Vlaha na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta 2009. godine, 1040. godišnjica slavljenja Svetoga Vlaha u Dubrovnika kao i to što Dubrovački muzeji slave ove godine 140. godišnjicu osnutka – istaknula je uvodno ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavića Vilać dodavši kako je cilj  ovog projekta podići razinu svijesti o značenju Svetoga Vlaha za Dubrovnik i prepoznatljivosti dubrovačkog nebeskog zaštitnika.

– Njome počinjemo i brendiranje Dubrovnika na temelju bogate kulturne baštine, a ova izložba je poziv na zaštitu i očuvanje nematerijalnog i materijalnog naslijeđa koji je temelj našeg identiteta. – dodala je Vilać.

Izložba je koncipirana u 3 osnovne tematske cjeline – Kult Svetoga Vlaha koji je prezentiran u žitnice Rupe, razvoj kulta u starom Dubrovniku koji se može pogledati u Kneževu dvoru kao i državna simbolika  i umjetnost inspirirana Svetim Vlahom.

–  Izloženo je 339 predmeta posuđenih iz vanjskih zbirki, a bilo je 56 posuditelja, dok je najveći broj izložaka posudila Dubrovačka biskupija – naglasila je Vilać.

Izložbu su potpomogli Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture, a u njenu realizaciju uključena su  četiri muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja (Arheološki, Kulturno-povijesni, Pomorski i Etnografski) te istaknuti znanstvenici koji su angažirani kao vanjski suradnici.

– Pronašao sam listajući katalog rečenicu koja glasi „I dok drugi gradovi imaju svojeg sveca zaštinika, u Dubrovniku svetac ima svoj Grad.“ Lijepo rečeno. Ova izložba to će i dočarati. No, je li to baš tako, je li doista Sveti Vlaho ima svoj Grad? On ima zidine, crkvu, ali ima li Grad? Glavašević je za Vukovar govorio „Grad to su ljudi“. Sveti Vlaho ima ovaj Grad ako ima njegove ljude. Je li nam možda ponekad Sveti Vlaho postao tek sredstvo da bi se pohvalili, da bi zaradili ili mu dozvoljavamo da on ipak bude gospodar ovoga Grada. To će biti ako postane gospodar njegovih ljudi, ako stanovnici ovoga Grada budu doista ljudi Svetoga Vlaha. Nadam se da će ova izložba koja pokazuje da je Sveti Vlaho imao u prošlosti ovaj Grad učiniti čudo čudesa i ovaj Grad danas pretvoriti u Grad Svetoga Vlaha kako bismo bili ne samo oni koji se hvale prošlosti nego i oni koji u sadašnjosti pripadaju Svetome Vlahu.

Neka Sveti Vlaho i dalje nastavi čuvati Dubrovnik i neka Dubrovnik doista bude grad Svetoga Vlaha.  – istaknuo je na otvaranju biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Andro Vlahušić, a može se pogledati do 31. srpnja.
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist