Županija

FOTO Pelješka i korčulanska vina predstavljena Zagrebu

Nakon brojnih prezentacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti uzvanicima i gostima u galeriji Klovićevi dvori predstavili su vinsko-turističku ponudu Pelješca i najavili najveće vinsko događanje u Dalmaciji – Dane otvorenih vrata početkom prosinca.

Autohtona vina ključan su čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija, a vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Uz pelješke vinare gosti su mogli kušati i vrhunska vina korčulanskih vinara Grk i Pošip.

Upravo su autohtone sorte vina grk, rukatac, plavac mali i pošip, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.

Hrvatski festival hrane i vina u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma istaknula je direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina, Đurđa Protić,

Osim u vrhunskim vinima, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje kao što su kupus na tabak, slane gere, seljačke plitice, lešo škopčevina, kroštule, lumbliji i ostalo što su pripremili konoba Mate iz Pupnata na Korčuli.

S. Rosić

 

Pročitajte još

OPREZNO VOZITE Srušeno stablo u Platu napravilo ‘kaos’ na cesti

Dulist

Županijske brojke kažu: 157 je posto više dolazaka i 75 posto više noćenja nego u studenom 2021.

Dulist

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija