Županija

FOTO ‘Malvasija vino za bogove’ Iva Oreškovića

‘Malvasija vino za bogove’ naziv je knjige dr.sc. Iva Oreškovića, koja je danas u Banje Beach restoranu predstavljena gospodarstvenicima, konavoskim vinarima i medijima.

– Držim da dubrovačka Malvasija zaslužuje na jedan drugačiji način prezentirana, zato što ona jedina ima svoju zabilježbu u izvornom arhivskim dokumentima. Kao što sam napisao u knjizi, ne moramo pribjegavati nikakvim legendama, ni izmišljati priče, samo trebamo govoriti istinu o ljudima koji su zabilježili pojavnost Malvasije u vremenu kada su živjeli – istaknuo je autor knjige Ivo Orešković, napominjući i to da bilo da se radilo o ljudima koji su gradili Grad ili onima koji su promišljali budućnost Grada i naroda.

– Malvasija je trajna, da je neuništiva dokazalo se i nakon rata, a danas možemo s ponosom kazati da se Malvasija u dubrovačkim restoranima nalazi kao jedno vrhunsko vino koje osvjetlava obraz Grada i nas konavoskih vinara – zaključio je Orešković.

Ivo Orešković već ranije je objavio knjigu ‘Malvasija’, koja govori o povijesti ovog vina, a sve s ciljem njegove revitalizacije. Zanimljivo je istaknuti kako Malvasija u doba Dubrovačke Reublike nije bila u slobodnoj prodaji. Smio ju je prodavati samo onaj tko je imao svoj vinograd.

Nakon predstavljanja nove Oreškovićeve knjige upriličena je i degustacija malvasije i drugih konavoskih vina uz tratamenat.

Pročitajte još

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

Kako privući pažnju ako ste poduzetnik na YouTubeu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija