Nakon brojnih prezentacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti uzvanicima i gostima u galeriji Klovićevi dvori predstavili su vinsko-turističku ponudu Pelješca i najavili najveće vinsko događanje u Dalmaciji – Dane otvorenih vrata početkom prosinca.
Autohtona vina ključan su čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija, a vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Uz pelješke vinare gosti su mogli kušati i vrhunska vina korčulanskih vinara Grk i Pošip.
Upravo su autohtone sorte vina grk, rukatac, plavac mali i pošip, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.
Hrvatski festival hrane i vina u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma istaknula je direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina, Đurđa Protić,
Osim u vrhunskim vinima, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje kao što su kupus na tabak, slane gere, seljačke plitice, lešo škopčevina, kroštule, lumbliji i ostalo što su pripremili konoba Mate iz Pupnata na Korčuli.
S. Rosić