Županija

FOTO Pelješka i korčulanska vina predstavljena Zagrebu

vino peljesac zagreb 24

Nakon brojnih prezentacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti uzvanicima i gostima u galeriji Klovićevi dvori predstavili su vinsko-turističku ponudu Pelješca i najavili najveće vinsko događanje u Dalmaciji – Dane otvorenih vrata početkom prosinca.

Autohtona vina ključan su čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija, a vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Uz pelješke vinare gosti su mogli kušati i vrhunska vina korčulanskih vinara Grk i Pošip.

Upravo su autohtone sorte vina grk, rukatac, plavac mali i pošip, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.

Hrvatski festival hrane i vina u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma istaknula je direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina, Đurđa Protić,

Osim u vrhunskim vinima, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje kao što su kupus na tabak, slane gere, seljačke plitice, lešo škopčevina, kroštule, lumbliji i ostalo što su pripremili konoba Mate iz Pupnata na Korčuli.

S. Rosić

 

Pročitajte još

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko će idući tjedan biti bez struje?

Dulist

NIKOLA DOBROSLAVIĆ “Želim da uskrsne blagdane provedete u radosti, miru i zadovoljstvu sa svojim najmilijima”

Dulist

DHMZ upalio upozorenje gotovo za cijelu Hrvatsku, čeka nas još kiše i olujnih udara vjetra

Dulist