Aktualno

FOTO/ OBRTNIČKA ŠKOLA Tomislav Matković bivšoj školi donirao dron

FOTO/ OBRTNIČKA ŠKOLA Tomislav Matković bivšoj školi donirao dron

Obrtničkoj i tehničkoj školi tvrtka Canosa, čiji je vlasnik i direktor bivši učenik ove škole, Tomislav Matković, donirala je letjelicu na daljinsko upravljanje, tzv. dron.

Donaciji drona za geodestku struku prisustvovao je i sam ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić kao i učenici škole kojima će ovaj dron zasigurno predstavljati novitet u obrazovanju.

– Oni ni ne znaju koliko će im ovaj donirani dron biti potreban. Najveća korist ovog drona bit će ako ga budu koristili redovito u praksi. Kad ih takve stvari počnu privlačiti počet će ih zanimati općenito druge stvari. Stvari koje su im u tim godinama dosadne i neprivlačne, a čim postoji nešto takvo što ih može zainteresirati povećat će se i interes za druge stvari. Mi nismo donirali samo dron već i svu dodatnu opremu. Postoji i program koji se koristi uz dron i mi smo uspjeli ispregovarati da proizvođač programa izađe u susret i da škola dobije godinu dana besplatno korištenje tog programa. To su programi baš za geodeziju i koriste se isključivo u tu struku. Ova donacija je u iznosu od oko 16 tisuća kuna – izjavio je bivši učenik škole Tomislav Matković.

Nakon što je završio školu upisao je Građevinski fakultet u Zagrebu. Otkrivao je nove stvari, nove zanimacije, tražio je neke ideje za krenuti u novi posao. Nije osnovao novu tvrtku već je u sklopu građevinske tvrtke svoga oca, koja posluje od 1994., proširio djelatnost na distribuciju foto opreme i dronova. Navodi kako su od 2010. do 2013. godine trgovine koje su bili distributeri i koje su prodavale foto opremu imale prilično visoke cijene jer je tržište bilo
zatvoreno.

– Onda sam išao s tom idejom da naše cijene budu izuzetno niske. Počelo je malo po malo, bez nekih značajnih promjena, a onda je 2013. godine počelo naglo rasti. Promet je bio 2 milijuna kuna godišnje, pa druge godine 5 milijuna, pa 11 milijuna kuna, a sada smo 2017. godinu završili s 20 milijuna kuna prometa. Također smo počeli izvoziti i u susjedne zemlje.

Na pitanje je li se često susreo s birokracijom našeg sustava odgovara:
– Za proširiti djelatnost nije neki veliki problem, već su problem dosta velika zakonska ograničenja. Kroz posao sam shvatio da dosta ljudi ne radi po zakonu, ne zato što ne žele, već ne znaju da neki određeni zakoni uopće postoje. Što se tiče zakonodavstva, tu smo dosta komplicirani. Surađujem s dosta tvrtki iz Slovenije i oni nemaju niti pola problema kakve imamo mi. Kad ja njima pokažem što mi sve moramo raditi da bismo ispoštovali sve zakone, kakve sve poreze mi imamo, oni se čude, ne mogu vjerovati i smiju se s kakvim komplikacijama smo mi
ustvari suočeni.

U Matkovićevoj tvrtki radi čak 13 ljudi, a obzirom da mu posao ide izuzetno dobro, ovaj Dubrovčanin mogao bi uskoro tražiti nove radne snage koji se neće baviti iznajmljivanjem apartmana već – dronovima i foto opremom.

Leana Milotić

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist