Zanimljivosti

FOTO Mališani se upoznali s robotikom i programiranjem

FOTO Mališani se upoznali s robotikom i programiranjem

Ovog se petka nastavilo s radionicama u sklopu STEM ljeta u Centru za mlade Dubrovnik.

Na redu su se našle radionice robotike i programiranja bez ekrana za djecu od 5 godina i starije. Radionice robotike i programiranja bez ekrana su održavali Informatički klub Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Na radionicama su polaznici programirali Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Tako su polaznici razvijali računalno i logičko razmišljanje, naučili osnovne koncepte programiranja bez korištenja ekrana. Na kraju su svi polaznici dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici.

Sljedeće na STEM ljetu u Centru za mlade Dubrovnik u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih nas očekuju nove radionice koje će održati Informatički klub Futura. Radi se o radionicama izrade električne makete, koje su namijenjene za mlade od 13 do 30 godina. Radionice će se održati u četvrtak 11. kolovoza u 9:00 i 11:00. Broj mjesta na radionicama je ograničen, a za radionice se potrebno prijaviti ovdje.

Na radionici izrade elektro makete polaznicima će se prvo kroz par videa prikazati proizvodnja električne struje u elektranama i kako ona dolazi do naših kuća. Nakon toga će se prikazati kako zapravo izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo, te sve varijacije na temu. Shema kućne instalacije i kako se ista čita. Zatim bi u praktičnom dijelu radionice sastavljali elektro maketu od drvene podloge, glavne razvodne kutije, 4 osigurača, fidove sklopke, 4 razvodne kutije, 9 m kabela, utikača, rasvjetnog tijela s grlom, sijalice, 2 spojnice, 3 nadžbukne kutije, 2 slijepa poklopca, 2 prekidača, utičnica i 2 m kanalice.

Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist