Zanimljivosti

FOTO Mališani se upoznali s robotikom i programiranjem

Ovog se petka nastavilo s radionicama u sklopu STEM ljeta u Centru za mlade Dubrovnik.

Na redu su se našle radionice robotike i programiranja bez ekrana za djecu od 5 godina i starije. Radionice robotike i programiranja bez ekrana su održavali Informatički klub Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Na radionicama su polaznici programirali Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Tako su polaznici razvijali računalno i logičko razmišljanje, naučili osnovne koncepte programiranja bez korištenja ekrana. Na kraju su svi polaznici dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici.

Sljedeće na STEM ljetu u Centru za mlade Dubrovnik u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih nas očekuju nove radionice koje će održati Informatički klub Futura. Radi se o radionicama izrade električne makete, koje su namijenjene za mlade od 13 do 30 godina. Radionice će se održati u četvrtak 11. kolovoza u 9:00 i 11:00. Broj mjesta na radionicama je ograničen, a za radionice se potrebno prijaviti ovdje.

Na radionici izrade elektro makete polaznicima će se prvo kroz par videa prikazati proizvodnja električne struje u elektranama i kako ona dolazi do naših kuća. Nakon toga će se prikazati kako zapravo izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo, te sve varijacije na temu. Shema kućne instalacije i kako se ista čita. Zatim bi u praktičnom dijelu radionice sastavljali elektro maketu od drvene podloge, glavne razvodne kutije, 4 osigurača, fidove sklopke, 4 razvodne kutije, 9 m kabela, utikača, rasvjetnog tijela s grlom, sijalice, 2 spojnice, 3 nadžbukne kutije, 2 slijepa poklopca, 2 prekidača, utičnica i 2 m kanalice.

Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija