Hrvatska

FOTO Kotromanović u Dubrovniku: Rješenje je ‘bedem’ na grčko-turskoj granici!

Ministar obrane RH Ante Kotromanović rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je jedini način zaustavljanja nekontroliranog priljeva izbjeglica postavljanje, ”vojničkim rječnikom bedema” koji će dopustiti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže.

Ministar Kotromanović koji u Dubrovniku sudjeluje na sveobuhvatnom sastanku ministara obrane Jugoistočne Europe istaknuo je kako su se drugi dan sastanku pridružili ministri obrane Turske i Grčke što je izvrsna prilika za razgovor o problemu izbjeglica.
Upitan je li bilo razgovora o mogućem slanju vojske na granicu Grčke i Turske, Kotromanović je odgovorio kako Turskoj sada ne treba vojska nego pomoć, ali kako bi se na toj granici trebao stvoriti bedem koji će spriječiti nekontroliran ulazak izbjeglica u Europu.
– U nedjelju će biti sastanak u Bruxellesu na razini premijera. Turskoj nije potrebna vojska, potrebna joj je pomoć. Oni se s tom krizom nose već godinu do dvije dana, a mi smo svi na neki način mislili kako je to daleko od nas i kako se neće približiti Europi. Sada treba pomoći logistički i sa sredstvima kako bi ti ljudi imali najbolje uvjete – rekao je Kotromanović te istaknuo kako je slanje vojnih snaga na granicu Grčke jedini način sprječavanja nekontroliranog ulaska izbjeglica u Europu.
– Što se tiče Grčke i slanja svih snaga iz Europe, to je jedini način da se spriječi nekontrolirani dolazak izbjeglica, da se na grčko-turskoj granici napravi, vojničkim rječnikom, bedem koji će zaustaviti nekontrolirani dolazak, a dozvoliti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže – rekao je Kotromanović.
Skupu ministara jutros se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je istaknuo kako pitanje izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, te istaknuo kako treba podržati napore svih zemalja regije koji žele ući u NATO savez koji je danas garancija sigurnosti hrvatskih granica.
– Hrvatska je članica NATO-a a članstvom je dobila mnogo. Učinci nisu vidljivi u svakodnevnom životu naših građana, ali mi smo svjesni da je NATO savez još uvijek najkredibilniji na svijetu, a to je ujedno savez sustava vrijednosti koje i mi zastupamo. Hrvatska je s time trajno riješila svoje strateško pitanje sigurnosti i definitivno osigurala svoje granice – rekao je Leko te dodao kako se nalazimo u povijesnom trenutku ‘koji je kompleksan’.
– Postoje ozbiljna krizna i žarišna mjesta nesigurnosti u svijetu. Pitanje migranata i izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, a taj izazov prerasta iz humanitranog u druga pitanja, socijalna, ekonomska, kulturološka. Ova kriza može se mjeriti još jedino s ekonomskom krizom, a Hrvatska drži da daljnje širenje NATO saveza čini ujednačavanje cijelog europskog prostora, ne samo u obrambenom nego i gospodarskom i socijalnom smislu – rekao je Leko.

Pročitajte još

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija