Hrvatska

FOTO Kotromanović u Dubrovniku: Rješenje je ‘bedem’ na grčko-turskoj granici!

FOTO Kotromanović u Dubrovniku: Rješenje je 'bedem' na grčko-turskoj granici!

Ministar obrane RH Ante Kotromanović rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je jedini način zaustavljanja nekontroliranog priljeva izbjeglica postavljanje, ”vojničkim rječnikom bedema” koji će dopustiti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže.

Ministar Kotromanović koji u Dubrovniku sudjeluje na sveobuhvatnom sastanku ministara obrane Jugoistočne Europe istaknuo je kako su se drugi dan sastanku pridružili ministri obrane Turske i Grčke što je izvrsna prilika za razgovor o problemu izbjeglica.
Upitan je li bilo razgovora o mogućem slanju vojske na granicu Grčke i Turske, Kotromanović je odgovorio kako Turskoj sada ne treba vojska nego pomoć, ali kako bi se na toj granici trebao stvoriti bedem koji će spriječiti nekontroliran ulazak izbjeglica u Europu.
– U nedjelju će biti sastanak u Bruxellesu na razini premijera. Turskoj nije potrebna vojska, potrebna joj je pomoć. Oni se s tom krizom nose već godinu do dvije dana, a mi smo svi na neki način mislili kako je to daleko od nas i kako se neće približiti Europi. Sada treba pomoći logistički i sa sredstvima kako bi ti ljudi imali najbolje uvjete – rekao je Kotromanović te istaknuo kako je slanje vojnih snaga na granicu Grčke jedini način sprječavanja nekontroliranog ulaska izbjeglica u Europu.
– Što se tiče Grčke i slanja svih snaga iz Europe, to je jedini način da se spriječi nekontrolirani dolazak izbjeglica, da se na grčko-turskoj granici napravi, vojničkim rječnikom, bedem koji će zaustaviti nekontrolirani dolazak, a dozvoliti ulazak izbjeglica onako kako to Europa kaže – rekao je Kotromanović.
Skupu ministara jutros se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je istaknuo kako pitanje izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, te istaknuo kako treba podržati napore svih zemalja regije koji žele ući u NATO savez koji je danas garancija sigurnosti hrvatskih granica.
– Hrvatska je članica NATO-a a članstvom je dobila mnogo. Učinci nisu vidljivi u svakodnevnom životu naših građana, ali mi smo svjesni da je NATO savez još uvijek najkredibilniji na svijetu, a to je ujedno savez sustava vrijednosti koje i mi zastupamo. Hrvatska je s time trajno riješila svoje strateško pitanje sigurnosti i definitivno osigurala svoje granice – rekao je Leko te dodao kako se nalazimo u povijesnom trenutku ‘koji je kompleksan’.
– Postoje ozbiljna krizna i žarišna mjesta nesigurnosti u svijetu. Pitanje migranata i izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, a taj izazov prerasta iz humanitranog u druga pitanja, socijalna, ekonomska, kulturološka. Ova kriza može se mjeriti još jedino s ekonomskom krizom, a Hrvatska drži da daljnje širenje NATO saveza čini ujednačavanje cijelog europskog prostora, ne samo u obrambenom nego i gospodarskom i socijalnom smislu – rekao je Leko.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist