Kultura

FOTO Kolaž Bach i sinovi izveden pred dubrovačkim učenicima

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom jutros je za učenike izvela edukativni scenski kolaž naslovljen Bach i sinovi. Povod ovoga kolaža je obilježavanje 300. obljetnice rođenja Carla Philippa Emanuela Bacha, jednog od sinova Johanna Sebastiana Bacha.

Scenski kolaž izvele su solistica, pijanistica Ivana Jelača i glumica Frana Marija Vranković uz pratnju komornog sastava Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod umjetničkim vodstvom koncert majstora DSO-a, Darka Linarića te Aljoše Lećića na čembalu.

– Ako upitate nekog od učenika osnovnih i srednjih škola to znaju o Bachu najčešće ćete čuti da je on bio skladatelj i “ozbiljan” orguljaš. Informiraniji učenici otpjevat će vam početak Toccate i fuge u d molu, kojeg gotovo svatko čuje u glavi čim netko spomene Bacha. Međutim da su Bachovi sinovi također bili kompozitori, većini učenika nije poznato. Jedna iz zanimljivosti iz života J.S. Bacha, čija je 325. godišnjicu rođenja proslavljena 21. ožujka, je što je unatoč svojoj mirnoći i povučenosti, proveo mjesec dana u zatvoru nakon što se posvađao sa šefom, vojvodom Wilhelmom Ernstom Saxe-Weimarom – kažu iz udruge Sve ostalo je glazba..
Bach i sinovi nastavak je istraživanja života i djela Johanna Sebastiana Bacha, koje su članovi Udruge Sve ostalo je glazba počeli u rujnu 2012. prikazavši svoj prvi scenski kolaž Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss u palači Sponza.
– Mi smo se u ovom scenskom kolažu, koji izvodimo u suradnji s DSO-om, posvetili jednom od najvećih majstora europske glazbe uopće, Johannu Sebastianu Bachu i njegovim sinovima, također vrlo istaknutim glazbenicima u punom smislu te riječi. Oni su od oca naslijedili potrebu za originalnošću i krenuli svojim putevima te su tako zaslužni za razvoj stilova predklasike- galantnog i osjećajnog stila, popularizaciju instrumenata s tipkama (danas ih nazivamo povijesnim instrumentima) klavikorda i fortepiana te ostavili važan utjecaj na svoje suvremenike, klasičare Mozarta, Haydna i dr.- rekla je Jelača predsjednica Udruge SOG.
Gledatelji kroz scenski kolaž Bach i sinovi mogu doznati brojne druge zanimljivosti iz života ovoga nevjerojatnoga skladatelja, poput načina na koji se potpisivao, gdje je putovao te koliko je žena i djece imao. U centru kolaža je odnos J.S. Bacha s njegovim sinovima Carlom Philippom Emanuelom te Johannom Christianom. Izvedba se održava i večeras u 20 sati i 30 minuta u Tvrđavi Revelin (Slanica).

Pročitajte još

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

Dulist

[FOTO] MJESEC MLADEŽI I DSO-a Neki su nastupili, a neki se upoznali sa svijetom glazbe!

Dulist

Ionescove ‘Stolice’ u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija