Politika

FOTO I na Pilama se prikupljaju potpisi za referendum

FOTO I na Pilama se prikupljaju potpisi za referendum

I danas se na nekoliko lokacija na području Grada prikupljaju potpisi za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Podsjetimo, prikupljanjem potpisa koje traje do nedjelje 5. listopada organizator – građanska inicijativa “U ime obitelji”, želi ostvariti raspisivanje referenduma kako bi se, kako tvrde, uveo bolji i pravedniji izborni sustav.

Te bitne promjene vrijedile bi već za prve parlamentarne izbore 2015. godine. Na taj način bi se, između ostalog, birali zastupnici imenom i prezimenom, a birači bi ocijenili političare na kandidacijskoj listi.

Spuštanjem izbornog praga sa 5 posto na 3 posto i smanjenjem broja izbornih jedinica, provela bi se pravednija zastupljenost birača, a uvela bi se i zabrana zajedničkih kandidacijskih lista više stranaka jer, ističu iz građanske inicijative, svaka stranka i nezavisna lista imaju jednake i pravedne uvjete za osvajanje mandata.

Također, iz građanske inicijative ističu kako bi se uvođenjem glasovanja dopisnim te elektroničkim putem svim glasačima glasovanje postalo lakše i dostupnije.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist