Zanimljivosti

FOTO: APEL EKO OMBLIĆA ‘Pomozimo skloništu na Žarkovici!’

FOTO: APEL EKO OMBLIĆA 'Pomozimo skloništu na Žarkovici!'

Mladi ekoaktivisti Eko omblići u eko parku u Mokošici obilježili su Međunarodni dan životinja pod motom ‘Kućni ljubimci su naši veliki prijatelji’.

– Bilo je jučer živahno u Eko parku Ombla u Mokošici jer su gotovo svi koji su došli na druženje donijeli svog kućnog ljubimca, netko psa, netko kornjačice, zečeve, papigice. Pored okupljanja i edukativnih minuta o važnosti i ugroženosti životinja mladi ekoaktivisti su imali i likovnu radionicu na temu „Moj kućni ljubimac“ gdje je svatko nacrtao svog ljubimca ili najdražu životinju… – javlja Jadranka Šimunović.
Stručni žiri je izabrao i nagradio najbolje likovne radove, a njihovi autori su Marija Baselli, Lara Miloslavić, Simona Hančević, Adrian Nešić, Matijana Matković, Jana Drezga i Matias Klopka.

Nakon izbora najboljih likovnih radova, mladi ekoaktivisti – volonteri zajedno s odraslim volonterima uputili su glasni eko apel: pomozimo svi skloništu pasa i mačaka na Žarkovici.

– Ne može u 21. stoljeću dozvoliti takvo ponašanje prema životinjama i to u poznatom turističkom i kulturnom Dubrovniku. Rješenje skloništa na Žarkovici treba se žurno iznaći! Inače, Međunarodni dan životinja obilježava se svake godine 4. listopada, s naglaskom na suživot ljudi i životinja i ulozi životinja u prirodi. Ovaj dan je prvi put obilježen tijekom konvencije ekologa u Firenci 1931., kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a prerastao je u događaj posvećen brizi za životinje – ističe Jadranka Šimunović.

Napominje i kako svaki dan izumre između 50 i 150 životinjskih vrsta, a najugroženiji su morske kornjače, tigrovi, slonovi, kitovi, gorile, pande… Uzrok ugroženosti životinjskih vrsta je ponajprije čovjek.

Pročitajte još

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist