Zanimljivosti

Finale kviza HKR-a: pobijedile ‘pametne glave’ iz Cavtata

Finale kviza HKR-a: pobijedile 'pametne glave' iz Cavtata

Ekipa Osnovne škola Cavtat „Svjećice“ pobijedila je ekipu Osnovne škole Župa Dubrovačka iz Mlina „Ovčice” u napetom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” koje se odvijalo uživo u programu Hrvatskog katoličkog radija iz njihovog studiju u Zagrebu kamo su otputovale ekipe.

Finale natjecanja u kojem su se tijekom godine natjecale 22 ekipe iz cijele Hrvatske održano je u srijedu 17. lipnja, a ovo je prvi put da su obje ekipe finalista iz Dubrovačke biskupije.

Nagrade su natjecateljima u podne, u prostorima Hrvatskoga katoličkog radija, uručili glavni urednik HKR-a Anto Mikić i ravnatelj radija Zvonimir Ancić. Članovi pobjedničke ekipe su: Mihaela Duplica, Anamarija Bronzan i Romeo Adrić, te kao rezerva Martina Ucović, a drugoplasiranu ekipu čine: Luciana Lonac, Josipa Jukić i Magdalena Gustin, a rezerva je bila Ivona Ćorak. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Katarina Radonić iz Cavtata i Antun Končić iz Župe Dubrovačke koji su istaknuli vrijednost druženja, međusobnog zbližavanja i povezivanja natjecateljskih ekipa te utvrđivanja školskog gradiva.

Sve sudionike finala HKR je nagradio Ilustriranim Biblijama mladih, Youcat Katekizmima, „Updateom – Ispovjedi se“ i Velikim Biblijskim kvizom s 1000 pitanja, te trenirkama, kapama i majicama sa znakom HKR-a. Pobjednici su dobili zlatne medalje i pehar, drugoplasirani srebrne medaljama i pehar, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Mate Lovraka u Zagrebu.

O kvizu i pravilima

“Pametna pitanja za pametne glave” je zabavno-edukativna emisija HKR-a koja već niz godina okuplja učenike natjecatelje iz osnovnih škola. U njoj su se tijekom ove školske godine telefonom natjecale 22 ekipe, s po tri učenika, predstavnika šestih razreda. Sudjelovale su škole iz cijele Hrvatske: od Draškovca na sjeveru do Grude na jugu i od Vukovara na istoku do Umaga na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio Katolički školski centar Petar Barbarić iz Travnika.

Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije, a bilo je čak i matematičkih zadataka. Nagradna igra sastojala se od četiri dijela:

– Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili – netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu Biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od najstarije do najmlađe, to jest od one koja je živjela u dalekoj do one koja je živjela u bližoj prošlosti.

Urednica i voditeljica emisije Snježana Kirinić Grubić, kojoj se u završnoj emisiji pridružio Domagoj Peić, zahvaljuje svima, koji su se, na bilo koji način, uključili u realiziranje emisije „Pametna pitanja za pametne glave“, te poziva i one škole koje možda dosad nisu sudjelovale u ovom kvizu da se prijave za natjecanje u školskoj godini 2015/16. godini.

Tekst: Angelina Tadić / Dubrovačka Biskupija

Autor fotografija: Slavko Nedić   

Cijelu finalnu emisiju možete poslušati na linku: Pametna pitanja za pametne glave – finale 2015, a na ovom linku možete pogledati cijelu fotogaleriju!

 

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist