KulturaZanimljivosti

JEDNOM U GODINI Misa u Crkvi svetog Vida

JEDNOM U GODINI Misa u Crkvi svetog Vida

Danas na dan Svetog Vida, kao i svake godine, slavila se Sveta misa u obiteljskoj crkvici Svetog Vida u ulici Miha Pracata s početkom u 9 sati.

Crkvica je obnovljena davne 1932. godine. Obnovila ju je obitelj Mila i Mile Katić o čemu svjedoči u natpis uklesan na kamenoj ploči s desne strane, a danas je jedini dan u godini kada Dubrovčani mogu doći i sudjelovati u Svetoj misi u ovoj crkvici, koju je predvodio don Stanko Lasić.

Iako je malo poznato o ranoj povijesti ove crkvice, prema obiteljskim papirima Ecclesia S.ti Viti intra murum Alojzija Marina Gozze spominje se još 1430. godine. Od 18. stoljeća crkvica je u vlasništvu obitelji Pozza o čemu svjedoči i grb na ulazu u crkvicu. Nažalost razrušena je u potresu 1667. godine, a obnovljena je i posvećena 1806. godine. Krajem dvadesetih godina 20. stoljeća Mare pl. Mirošević Sorgo, potomak obitelji Pozza, ostavlja u nasljedstvo ovu crkvicu obitelji svoje kćeri Milu i Mili Katić rođ. Mirošević Sorgo, sa željom da je obnovi.

Danas je crkvica u vlasništvu i na čuvanju potomaka Mila i Mile Katić. Ključe od crkvice Svetog Vida danas čuva naša sugrađanka, devedesetsedmogodišnja Maruška Gozze Gučetić.

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist