DuList IN

Film ‘Stane’ Antonete Alamat Kusijanović odabran za Vimeo Staff Pick

Vimeo svoju nagradu Staff Pick dodjeljuje izuzetnim ostvarenjima i na taj način odaje priznanje autoricama i autorima iz cijelog svijeta koji koriste platformu. Zaposlenici Vimea koji biraju videa za Staff Pick, godišnje izdvoje tek oko tisuću uradaka, od njih desetak milijuna koji su učitani na platformu.

Kratkometražni film Stane Antonete Alamat Kusijanović dosad je prikupio 17.200 pregleda.

Film je u sklopu inicijative Women’s Tales prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, u paralelnom programu Dani autora. Women’s Tales je serija kratkometražnih filmova koje podržava modni brend Miu Miu. Odabrani naslovi su djela svjetski priznatih redateljica, a u sklopu Dana autora prikazuju se od 2011. godine. Neke od redateljice koje su radile filmove za inicijativu su Agnès Varda, Hiam Abbass, Chloë Sevigny, Lynne Ramsay, So Yong Kim i mnoge druge.

Naslovnu ulogu u filmu tumači Danica Čurčić, a u glavnim ulogama su još i Boris Isaković, Jasna Đuričić, Alban Ukaj, Lana Ujević i Tom Rushaidat.

Stane je prvi film Alamat Kusijanović nakon Murine, njenog dugometražnog prvijenca koji je osvojio nagradu Camera d’Or za najbolji debitantski film Filmskog festivala u Cannesu 2021. godine. Film je nakon toga nastavio osvajati priznanja diljem svijeta, a prošle je godine, između ostalog, redateljica bila nominirana za nagradu američkog sindikata filmskih redatelja, prestižne DGA Awards. Murina je bila i trostruko nominirana za Independent Spirit Awards (za najbolji debitantski dugometražni film, za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu – Gracija Filipović te za najbolju fotografiju – Hélène Louvart).

Film je realiziran u produkciji Hi Production iz Milana i Eclectice iz Zagreba. Producenti filma su Max Brun, Ivan Kelava i Antoneta Alamat Kusijanović. Međunarodnu ekipu čine meksička direktorica fotografije Dariela Ludlow, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Amela Bakšić, montažer Miguel Schverdfinger, skladatelj Evgueni Galperine i drugi.

Osim što ga je režirala, Alamat Kusijanović za film Stane potpisuje i scenarij, uz Ivora Martinića, piše havc.hr. 

Pročitajte još

ZAVRŠNI KONCERT HUMANITARNE AKCIJE Marko Kutlić večeras za Luciju Tevšić!

Dulist

Hoće li Korčulanin Petar Šegedin biti prvi hrvatski ‘Superstar’?

Dulist

Hrvatski dizajneri donirali haljine u sklopu aukcije, sva sredstva idu Društvu multiple skleroze

Dulist