Aktualno

Festanjuli Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Mišela Malohodžić i Nikola Kusovac

Festanjuli Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Mišela Malohodžić i Nikola Kusovac

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom organizira 10. obljetnicu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu.

Ovogodišnja proslava započet će u nedjelju, 28. siječnja 2024. svečanim otvaranjem Feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjula Mišele Malohodžić i Nikole Kusovca te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira.

Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale održati će se sv. Misa koju će predvoditi isusovački provincijal pater Dalibor Renić, a potom tradicionalni vjerski obred grličanje. Svojim nastupom, svečanost će uveličati dubrovačka Klapa Kaše.

U sklopu svečanosti organizirana je i Večera od Kandelore u restoranu La Chaloupe d’Or na glavnom briselskom trgu Grand Place. Večera je humanitarnog karaktera i cjelokupan iznos će se donirati Centru za djecu s teškoćama u razvoju Dubrovačko-neretvanske županije ‘Dva skalina’.

Konferencija o Ruđeru Boškoviću
U ponedjeljak 29. siječnja 2024., u suradnji s Uredom zastupnika Karla Resslera održati će se konferencija o hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću u Europskom parlamentu. Ruđer Josip Bošković nedvojbeno je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa, ali i jedan od najznamenitijih ljudi u hrvatskoj i svjetskoj povijesti. Kao Dubrovčanin i Hrvat, nikad nije zaboravio svoju domovinu pa joj je puno puta bio na usluzi obavljajući za nju važne diplomatske poslove.

Inače, Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu ove godine je nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2024. za najznačajniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske.

 


 

PROGRAM PROSLAVE FESTE SVETOG VLAHA U BRUXELLESU

NEDJELJA, 28. siječnja

15:30 Otvaranje Feste

Ispred katedrale St. Michel et Gudule,

Pl. Sainte-Gudule, 1000 Bruxelles,

 

16:00 Sv. Misa i grličanje

Kapela u katedrali St. Michel et Gudule

 

18:00 Večera od Kandelore*

La Chaloupe d’Or, Grand Place 24-25, 1000 Bruxelles

 

PONEDJELJAK, 29. siječnja

16:00 Konferencija o hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću

Europski parlament, dvorana 5E3, Rue Wiertz 60, 1047 Bruxelles

 

Foto OMH u Bruxellesu / Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu 2023

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist