Aktualno

Mladen Dragičević, kandidat za šefa DORH-a: Postigao sam i više od cilja, dokazao sam da imam odgovore

Mladen Dragičević, kandidat za šefa DORH-a: Postigao sam i više od cilja, dokazao sam da imam odgovore

Odvjetnik Mladen Dragičević, jedan od četiri kandidata za glavnog državnog odvjetnika, u svojem programu ističe zaštitu imovine RH, povećanje efikasnosti i transparentnost postupanja državnog odvjetništva te posebnu pozornost na kaznena djela iz domene ratnog zločina, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabu europskih fondova. Nakon predstavljanja pred saborskim Odborom protekle srijede, za DuList je otkrio kakvi su mu dojmovi, ali i što očekuje, ne samo za sebe, već i za Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Kakvi su Vam dojmovi nakon predstavljanja, mislite li da imate šanse biti izabrani baš Vi ili biste rekli da je u prednosti netko od ostalih kandidata?
Osjećam se odlično, postigao sam i više od svog cilja. Napravio sam izbor transparentnim. I prošli put sam ukazivao da svim kandidatima treba omogućiti da iznesu svoj program pred Saborskim odborom za pravosuđe. Zahvaljujući meni došlo je do promjene zakona, izbor je postao transparentniji, imali smo predstavljanje četiri vrhunska kandidata. Kada premijer izabere bilo kojega od nas, neće pogriješiti. Smatram da će među ovakva četiri kandidata presuditi nijanse. Ja sam zadovoljan svojom prezentacijom i zahvaljujem na svim pitanjima koje sam dobio, tako sam uspio predstaviti svoj program, ali i pokazati ljudima kako reagiram u stresnim situacijama te sam dokazao da za svako pitanje koje mi je postavljeno imam odgovor.

Mladen Dragičević, kandidat za šefa DORH-a: Postigao sam i više od cilja, dokazao sam da imam odgovore

Jeste li pogledali programe drugih kandidata i što mislite o njima? Kako izgleda budućnost rada Državnog odvjetništva s takvim kandidatima?
Jesam, programi su slični i jednostavno je teško govoriti o nečemu u što nisi direktno involviran iznutra, ali svi kandidati šalju istu poruku. Smatram također da je nakon saslušanja pred Odborom napravljen apsolutno jedan veliki korak prema višoj razini transparentnosti. Svi kandidati su ponudili promjene i upravo ovo predstavljanje u saboru označava jednu veliku prekretnicu u jačem stupnju demokracije i da se zaista približavamo najvišim tekovinama Europske unije što se tiče transparentnosti.

U odnosu na prošli izbor koji je bio katastrofalan, mogu reći netransparentan, došlo je do ozbiljnog pomaka i svaki od ovih kandidata u stanju je isporučiti ozbiljan rezultat i napraviti pomak u radu Državnog odvjetništva, te promijeniti negativnu percepciju rada Državnog odvjetništva kakva je nažalost sada. U neku ruku, tko god bude izabran, bit će mu lak zadatak što se tiče poboljšanja percepcije Državnog odvjetništva, jer prošli izbor je bio katastrofalan, kandidat nikako nije ispunio očekivanja. U tom smislu, tko god bude izabran ostvarit će puno bolje rezultate.

Zastupnik Hrvoje Zekanović pitao Vas je kako biste reagirali na curenje informacija u medije te je na Vaš odgovor rekao da ste zalutali i da ste za njega diskvalificirani. Kako komentirate?
Meni je to da mi je on rekao da sam diskvalificiran najveći kompliment koji sam mogao dobiti. Ako me pamćenje dobro služi, on je zastupnik koji više vjerojatno ni sam ne zna u kojoj je stranci ni koliko ih je promijenio i uvijek trči prema vladajućima. Tako da smatram da sam ispunio očekivanje i da sam briljirao, a vjerojatno zastupnik nije dobro informiran o mojim referencama. Možda kolega zastupnik nije shvatio sve što sam ja govorio. Što se tiče tog komentara da sam za njega diskvalificiran, srećom moja sudbina i moja karijera ne ovise o takvim osobama koje zapravo uopće nisu u poziciji da biraju, već mogu eventualno kapitalizirati neke svoje odnose.

Što se tiče njegova pitanja o novinarima i curenju informacija u medije – svatko radi svoj posao, novinari dođu do informacija, treba biti realan, ne mogu ja ograničiti nikoga. Naravno, ako se dođe do informacija na nezakonit način, to bih provjeravao, ali je jednostavno previše ljudi uključeno u neke procese i teško je ponekad u maloj zemlji od 3 i pol milijuna stanovnika neke podatke održati tajnima. Ja cijenim svaku profesiju, posao novinara je prikupljanje informacija. A uostalom, i ta profesija koristi cilju transparentnosti, da nema novinara i da nije bilo pritiska medija, opet bismo mi kandidati vjerojatno bili saslušavani samo u Vladi. Na ovaj način je, i zbog pritiska novinara, došlo do promjene zakona i evo, kako sam najavio na prošlim izborima: Vidimo se na saslušanju pred saborskim Odborom. I tu sam bio vizionar, pokazao sam da imam ideju, i da imam način kako da neke ideje provedem.

Zastupnica Vesna Nađ pitala Vas je koliko Vam je edukacija bitna s obzirom na to da ste rekli da Vam se u ovim godinama ne ide u školu. Što ste time htjeli reći?
Ja sam u određenim godinama i imam veliko iskustvo. Mene ne zanima ići u formalne edukacije koje ne služe ničemu osim da daju na važnosti nekim stvarima, nemaju praktičnu svrhu. Dolazim zastupati Državno odvjetništvo, nije naš posao škola, nije naš posao da idemo na edukacije, naš posao je da štitimo državne interese.

Mladen Dragičević, kandidat za šefa DORH-a: Postigao sam i više od cilja, dokazao sam da imam odgovore

Dalija Orešković pitala Vas je o dosadašnjim zastupanjima državnih tvrtki i sukobu interesa na što ste odgovorili da će poslovanje preuzeti društvo ‘Dragičević i partneri’. Što mislite kako javnost gleda na Vaše iskustvo u državnom i privatnom sektoru?
Moj posao kao odvjetnika je da zastupam. Očito taj posao radim vrhunski jer me angažiraju. A ja bih isto angažirao sebe jer imam vrhunske rezultate, koga kod smo zastupali odradili smo to vrhunski i profesionalno. Namjerno nije pitala koje smo udruge i tvrtke zastupali. Zahvaljujući angažmanu naših klijenata i našemu, ukinuli smo pretplatu HRT-a, promijenili obračun sekunde u minute i slično. Možda je kolegica odvjetnica malo prenaglo napredovala pa je možda malo ljubomorna na moje klijente, ali svatko ima priliku dokazati se. Na listi mojih klijenata nalazile su se i međunarodne korporacije poput Pfizera, Johnson & Johnson, McDonalds’a i druge. Tako da ako valjam njima, mislim da takva referenca može biti samo prednost za moj daljnji rad. Inače, ja da biram, ja bih rado sebe zastupao.

Otvorilo se i pitanje Vašeg poznanstva s premijerom Andrejem Plenkovićem.
Premijer Plenković mi je samo odmogao, ali mu opraštam.

Određena pitanja i problematike su otvorene i u Dubrovniku. Koji je Vaš stav na što bi Državno odvjetništvo trebalo obratiti pažnju kod nas?
Smatram da način na koji se upravlja najvažnijom imovinom u Dubrovniku nije transparentan jer zidine nisu dali na upravljanje udruzi putem natječaja ili putem koncesije. To su jedina dva natječaja koje hrvatsko zakonodavstvo poznaje. Zašto je netko u gradu Dubrovniku omogućio da neka udruga upravlja najvrjednijom gradskom imovinom bez raspisanog natječaja ili koncesije – to je pitanje kojim se Državno odvjetništvo mora pozabaviti. Ako Državno odvjetništvo to zna, a ne poduzima ništa radi se o ozbiljnoj situaciji, a ako ne zna – zašto ne zna? Vjerujem da će se to brzo utvrditi, a ako je netko kriv za to – morat će odgovarati.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist