Zanimljivosti

FESTA U BRUXELLESU Festanjulke su Lada Jurica i Ana Dileo

FESTA U BRUXELLESU Festanjulke su Lada Jurica i Ana Dileo

Ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu, u suradnji s Dubrovačko– neretvanskom županijom i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, i ove godine organizira proslavu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu.

Ovogodišnja proslava započet će u nedjelju, 5. veljače svetom misom u hrvatskoj katoličkoj misiji u Belgiji u 11:30 sati, dok je svečano otvaranje predviđeno ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, u 15:30 sati.

Otvaranje Feste započinje čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjulki Lade Jurice i Ane Dileo te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale, održat će se tradicionalni vjerski obred blagoslova grla-grličanje.

U sklopu Feste, u 18:00 sati, organizirana je i Večera od Kandelore u restoranu Maison d’Istrie. Uz bogatu ponudu, osmišljen je poseban jelovnik tradicionalnih dubrovačkih specijaliteta. Cijena posebnog jelovnika iznosi 30 EUR po osobi uz piće dobrodošlice. Sudjelovanje na večeri potrebno potvrditi na telefon: +32 483 01 50 51 ili e-mail: maticahrvatska.bxl@gmail.com, najkasnije do 3. veljače .

U ponedjeljak, 6. veljače održat će se predavanje akademkinje Nelle Lonze pod nazivom „750 godina Dubrovačkog statuta“ u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji, s početkom u 19:00 sati. Dubrovački statut iz 1272. godine spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima i jedan je od najvažnijih pisanih simbola Dubrovnika. Svojim odredbama o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, o obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, o izazovima pomorstva i urbanom životu, idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada.

PROGRAM PROSLAVE FESTE SVETOG VLAHA U BRUXELLESU

NEDJELJA, 5. veljače

11:30 Sveta misa

Hrvatska katolička misija u Bruxellesu (Av. Gabriel Emile Lebon 1, 1160 Auderghem)

15:30 Otvaranje Feste Ispred katedrale St. Michel et Gudule (Pl. Sainte-Gudule, 1000 Bruxelles)

16:00 Grličanje (Kapela u katedrali St. Michel et Gudule)

18:00 Večera od Kandelore

*Maison d’Istrie, Avenue Louise 261, 1000 Bruxelles

*Rezervacije se primaju najkasnije do 3. veljače na telefon: +32 483 01 50 51 ili na email: maticahrvatska.bxl@gmail.com

PONEDJELJAK, 6. veljače

19:00 Predavanje „750 godina Dubrovačkog statuta“ akademkinje Nelle Lonze

(Veleposlanstvo RH, Av. Louise 425, 1050 Bruxelles)

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist