Zanimljivosti

Donosimo pregled ‘najglupljih’ hrvatskih izraza koje koristimo, a nemaju smisla!

Donosimo pregled 'najglupljih' hrvatskih izraza koje koristimo, a nemaju smisla!

Diljem Hrvatske postoji mnoštvo poštapalica, uzrečica i poslovica koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru i pismu, ali kada malo zastanete i bolje ih poslušate ili pročitate, pitate se što uopće znače i zašto se rabe u određenom kontekstu?, prenosi Večernji list.

Na tu temu pokrenula se i rasprava na hrvatskom Redditu – Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla.

– Zašto se kaže ‘tri, četiri, sad’ za početak utrke, natjecanja, klade…Pokušavam pronaći smisao toga, ali ne nalazim. Niti je tri prvi broj, niti je četiri zadnji. Zašto ne počinje od nula ili jedan? Ili ako već počinje od tri i ima tri stupnja odbrojavanja, zašto ne ide tri, dva, jedan? Ne kužim – otvorio je raspravu prvi autor.

– Jedan, dva, jedan, dva koristi se za isprobavanje ozvučenja. Pa je onda ‘tri, četiri, sad’ da ne bude zabune – brzo je stigao prvi komentar na spomenutu objavu.

Druga izreka koja zbunjuje ljude je i ‘spava kao beba’, ali mnogi su objasnili da se to koristi jer bebe spavaju bezbrižno, uz buku, glasove drugih. Ipak, ima i onih kojima je ta usporedba suluda jer, kako kažu, njihova djeca su se uvijek budila, plakala i trzala se na svaki zvuk. Morbidno je i kada netko kaže ‘spava kao zaklan’.

– Kad god sam to koristio za naše dijete, supruga bi poludjela’ – istaknuo je čitatelj.

Jedna od rečenica koju možemo čuti gotovo svakodnevno jest i uzrečica ‘Što se mora, nije teško’, ali kako ističe jedan korisnik, to je potpuno besmisleno jer ‘baš to što se mora uglavnom i jest najteže raditi’. Mnogi su se osvrnuli i na neke uzrečice za koje se pitaju jesu li gramatički ispravne.

– Maslinovo ulje. Maslina je ženskog roda, zar ne bi onda trebalo biti maslinino ulje? – pitaju se čitatelji.

– Najomiljeniji nije gramatički ispravno. Može biti samo omiljen, to je već najveći stupanj – naglasio je jedan od autora.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist

VIKEND ZA LJUBITELJE VINILA Sajam gramofonskih ploča u Lazaretima

Dulist