Zanimljivosti

Na Suncu se pojavila ogromna pjega, ne gledajte bez posebnih filtera!

Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom, pišu iz Hrvatskog astronomskog saveza te ističu kako Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet „smiriti“.

-Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost. Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5.000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C. Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti „podivlja“. Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce „bolje grijati“. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu „bolje loži“ – navode hrvatski astronomi.

Izdali su i upozorenje: Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida.

Izvor; foto: Facebook/Hrvatski astronomski savez

Pročitajte još

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

[FOTOGALERIJA PREDIVNIH LJUDI U NOŠNJAMA] S ponosom čuvaju tradiciju od zaborava!

Dulist

Čak 60 natjecatelja na Prvenstvu upravljanih jedrilica Dragon Force 65!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija