Kultura

“Evo kola koga je volja – mladosti moja!”

"Evo kola koga je volja - mladosti moja!"

KUD Marko Marojica folklorno je društvo koje u svoj repertoar uključuje izvođenje plesova župskih bala, i to polke dueta, čička, mazurke i poskočice, te osim njih i konavosko potkolo i linđo, a svi plesovi izvode se u izvornim nošnjama te na tradicionalnom glazbalu – lijerici. Osim plesne, postoji i sekcija klape Alegria, koja broji deset članova.

Osnovali su se davne 1976. godine kako bi sačuvali tradiciju, plesove, pjesmu, instrumente i nošnje Župe dubrovačke.
– Osim plesova, bavimo se i obnovom i zaštitom, te izradom imitacija starinske župske muške i ženske narodne nošnje i nakita – ističe Andrija Kušt, jedan od starijih članova KUD – a. Osobito su ponosni na to što je muška nošnja Župe dubrovačke osvojila zapaženo treće mjesto u emisiji HRT-a "Lijepom našom".

Od svog postojanja, KUD Marko Marojica sudjelovao je na Vinkovačkim jesenima, Mladosti i ljepoti Slavonije u Starim Mikanovcima, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, smotrama folklora u Pitomači, Novoj gradišci, te kao najnovije ističu međunarodne smotre folklora u Pragu, Beču i Riminiju.

Posebno su ponosni na svoje dugogodišnje prijateljstvo sa KUD-om "Šokadija" iz Starih Mikanovaca.
– Prijateljstvo traje već trideset godina, što uključuje i redovite međusobne posjete te povelju prijateljstva koja je potpisana između dvije općine – istaknuli su iz KUD-a.
 
Klapa Alegria kao posebna sekcija
 
Mješovita klapa s jednim sopranom i devet muških glasova dio su KUD-a od 2006. godine. Redovito nastupaju u Župi i na području Dubrovnika, a od značajnijih nastupa ističu završene večeri Omiškog festivala dalmatinskih klapa, Večer mješovitih klapa u Opuzenu te Festival najboljih klapa Dubrovačko-neretvanske županije u Blatu na Korčuli. Repertoar klape sastoji se od klapskih standarda, novokomponiranih klapskih pjesama, popularnih skladbi u obradama za klape, te tradicionalnih i crkvenih napjeva.
 
Novi plesovi, nove nošnje
 
Početkom ove godine započeli su i suradnju s jednim od najcjenjenijih koreografa tradicionalnih plesova, Sulejmanom Muratovićem. Suradnja je urodila obogaćenjem repertoara te su postali prvi KUD koji izvodi cijeli repertoar dubrovačke regije, sa linđom i konavoskim potkolom. Kako su uveli nove plesove, obogatili su KUD i nabavom izvornih nošnji i dijelova nošnji. Kada nastupaju s većim brojem plesača, u izvođenju plesova kombiniraju se međusobno identični i slični dijelovi župske, primorske i konavoske nošnje, a svi plesovi se izvode na lijerici.

Učenje novih plesova trajalo je skoro pola godine, a na probama je sudjelovalo 30 – ak plesača već aktivnih u KUD – u. Ova promjena rezultirala je većom zainteresiranošću novih članova, redovitijim probama te povratkom nekih bivših plesača koji su odlučili nakon dugih pauza, ponovo se vratiti KUD – u. Osim sve većeg zanimanja mladih za tradiciju, premijerno izvođenje novih plesova izazvalo je i oduševljenje publike.

Nedavno su ponovo pokrenuli upis za školu folklora dubrovačke regije, gdje će se učiti navedeni bali. Budući kako su do rata uz župske bale izvodili bunjevačko kolo i posavske plesove, planiraju ih ponovo uvesti kako bi dodatno obogatili svoju folklornu ponudu.

Ova hvalevrijedna inicijativa obogaćenja tradicije i zaokruživanja folklorne ponude Dubrovačko-neretvanske županije obogatila je ne samo KUD Marko Marojica, već se može smatrati jednim od boljih poteza kako turističke, tako i kulturalne ponude Župe dubrovačke.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist