Politika

Evo kako Plenkovićev program komentiraju dva Dubrovčanina

andrej plenkovic 170516 2

Andrej Plenković, jedini kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, ovog je petka predstavio svoj program ‘HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske’.

Program temeljen na 15 načela donosi i viziju države, a za T-portal prokomentirala su ga dva Dubrovčanina – PR stručnjak Krešimir Macan i profesor na dubrovačkom Sveučilištu Pero Maldini.
Macan ističe kako je riječ o klasičnom programu desnog centra u kojem nema iznenađenja.

-To je ono do čega Plenković drži, ali se ujedno i razlikuje od onoga što je proklamirao i zastupao dosadašnji HDZ – ističe Macan, napomenuvši kako je dokument prije svega platforma za javnost budući da je Plenković jedini kandidat za šefa stranke. .

-On je jedini kandidat i budući predsjednik HDZ-a i s ovim je on već ušao u predizbornu kampanju. Kroz program poručuje da vodi HDZ ka jednom normalnom centru, ne čak ni desnom centru nego prema centru – rekao je Krešimir Macan za T-portal.

Pero Maldini također smatra da je sadržaj i ton Plenkovićeva programa očekivani s obzirom na demokršćanski europski profil kojeg gradi već godinama.

– Premda formalni dokument, taj program u ovom trenutku ipak ima funkciju, i to dvojaku. Prva je stvaranje percepcije u javnosti da se HDZ odmiče od desnog radikalizma i postavlja se u politički centar, što služi pridobivanju dijela umjerenih i neodlučnih glasača, bez kojih ni jedna politička opcija ne može zadobiti relativnu većinu. Druga je najava promjene stranačke politike, posljedično i unutarstranačkog preslagivanja, u smjeru napuštanja Karamarkove ostavštine temeljene dominantno na ideološkim sukobima, što je HDZ-u, uz prateće afere, ozbiljno naštetilo i bitno umanjilo izglede na prijevremenim izborima – rekao je za ovaj portal Maldini.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist