Koronavirus u Hrvatskoj

Europska agencija za lijekove mišljenje o cjepivu iznosi tek 29. prosinca

Europski regulatori odgodili su sastanak na kojem se očekuje odobrenje korištenja cjepiva tvrtki Moderna i Pfizer/BioNTech, čime je potencijalno još jednom usporena mogućnost cijepljenja građana EU protiv novog koronavirusa, moguće sve do iduće godine, javlja Jutarnji list prenoseći informacije Financial Timesa. Naime, Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je kako će svoje mišljenje o cjepivu američke tvrtke Pfizer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech, za koje je utvrđena 95-postotna učinkovitost, iznijeti tek 29. prosinca pa je malo vjerojatno da bi distribucija cjepiva mogla početi prije siječnja. Naime, nakon njihovog mišljenja svaka država članica Europske unije mora posebno dozvoliti cijepljenje. Sve to moglo bi potrajati danima. Situacija je još gora kada je u pitanju cjepivo Moderne, o kojoj će EMA odlučivati tek 12. siječnja. Samo donedavno vjerovalo se da je američka Moderna najdulje dogurala u razvoju cjepiva protiv covida-19.

Značajna je to odgoda, piše Jutarnji, jer je prvotno planirano da se odluka o oba cjepiva donese 22. prosinca. Pfizer i BioNTech svoje su cjepivo finalizirali u ponedjeljak nakon kompleksnih kliničkih istraživanja na mnoštvu ispitanika, a svi podaci dostavljeni su EMA-i.

Pročitajte još

Prošlo je godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj

Dulist

Capak potvrdio da se razgovara o otvaranju taraca kafića u cijeloj zemlji

Dulist

Zabranjena sportska okupljanja i treninzi u Konavlima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija