Hrvatska

Europarlamentarci podržali ulazak Hrvatske u Schengen, Plenković se založio za status EU kandidata za Ukrajinu i BiH

Europarlamentarci podržali ulazak Hrvatske u Schengen, Plenković se založio za status EU kandidata za Ukrajinu i BiH

Tijekom rasprave ‘Ovo je Europa’ s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, zastupnici su izrazili potporu hrvatskom prihvaćanju eura te ulasku u Schengen.

Premijer Plenković je tijekom svog obraćanja rekao kako je Hrvatska izborila neovisnost prije samo 30 godina te je vrlo brzo odlučila svoju budućnost vezati uz Europsku uniju u koju je konačno i ušla 2013. godine. Istaknuo je da se nacionalni strateški ciljevi mogu najbolje ostvariti udruživanjem i dijeljenjem suvereniteta s principom solidarnosti u EU-u.

Plenković je kazao kako se današnji izazovi – rat u Ukrajini, porast cijene energenata, sigurnost prehrambenih lanaca – moraju rješavati s istom odlučnošću i kreativnošću koju je Unija pokazala suočena s pandemijom bolesti COVID-19.

Ustvrdio je kako je ruska agresija na Ukrajinu bila planirana u trenutku uočene slabosti Zapada te je imala razorne posljedice po Ukrajinu. Izrazio je želju da Europsko vijeće odobri status kandidatkinja Ukrajini, kao i Moldovi i Gruziji, uz određene uvjete. Rekao je kako je Hrvatska čvrsto i kontinuirano podržavala prijavu Bosne i Hercegovine iz 2012. godine za status kandidatkinje za EU članstvo.

Plenković je pozdravio zaključke Konferencije o budućnosti Europe posebno izdvojivši ideje o podijeljenim ovlastima u zdravstvu. Oprezniji je bio međutim po pitanju uvođenja većinskog glasanja u području vanjske politike.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist