Hrvatska

Ministar Marić komentirao hoće li Vlada zamrznuti cijene hrane

Aktualna poskupljenja hrane, ali i druge teme za Dnevnik Nove TV komentirao je ministar financija Zdravko Marić. Osvrnuvši se na potencijalno zamrzavanje cijena hrane, Marić je rekao kako o tome još nisu raspravljali.

-Mi smo već nekoliko puta rekli da su sve opcije i sve mjere na stolu. Međutim tu mjeru još nismo razmatrali. Hrana je puno kompleksnija nego što su to pogonska goriva. Država je sa svoje strane učinila značajan iskorak snižavajući stopu PDV-a na minimalnu moguću mjeru – pet posto. Na taj način je dala jasan signal i pokazatelj da trebaju i ostale karike u lancu dati svoj doprinos – rekao je Marić.

Marić je komentirao i potencijalno neopravdana poskupljenja u trgovinama.

-Ne možemo biti maksimalni stručnjaci i znati svaki mogući segment cijene hrane. Može se podvući crta. Država je dala jasan signal na koji način želi to ublažiti, ali moraju i ostali na neki način. Sve karike u lancu od proizvođača, distributera do samih trgovaca – pojasnio je.

Osvrnuvši se na “crnu listu” i bojkot trgovaca koji neopravdano podižu cijene, Marić je rekao kako Udruge za zaštitu potrošača i sami potrošači to najbolje mogu procijeniti.

-Imamo dosta visoko konkurentno tržište malopordaje hrane i to je jedna od dobrih stvari u cijeloj situaciji. Trebamo gledati cjelovitu sliku. Vrlo često su trgovci apelirali da ne budu samo oni prozvani. Oni također kažu kako ne idu van nekih okvira. Suočeni smo svi sa izazovima. Ako ćemo se ponašati izdvojeno, u nekom srednjem i dugom roku svi gubimo. Moramo biti svjesni toga da svi moramo dati doprinos u ovim okolnostima – rekao je Marić.

Dodao je Marić kako je jako važno osigurati adekvatnu opskrbu i kada je u pitanju hrana i kada su u pitanju energenti.

-U isto vrijeme, najbolji način za to sve skupa učiniti je poticanje gospodarske aktivnosti. Ne bi bilo dobro da kroz pad potrošnje i pad investicija dođe do dodatnog usporavanja gospodarske aktivnosti ili njegovog pada. Svi moramo biti odgovorni. Uz ublažavanje inflatornih pritisaka, jako je važno održavati gospodarsku aktivnost – zaključio je Marić u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte još

Ako Vlada ne intervenira, u utorak drastično poskupljenje goriva

Dulist

OBJAVILO MINISTARSTVO ‘Prvo ovogodišnje tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu’

Dulist

MINISTAR MARIĆ: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija