Hrvatska

MINISTRICA BRNJAC Moramo se odmaknuti od brojanja dolazaka i noćenja te se okrenuti kvaliteti

Ova turistička sezona bi, prema svemu što do sada vidimo, mogla biti bolja od rekordne 2019. – rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u radijskoj emisiji ‘A sada Vlada’.
– Ali više nas veseli vrijednost fiskaliziranih računa koja je već 20 posto viša nego 2019. – napomenula je Brnjac, donosi HRT, te dodala da su i prihodi na autocestama osam posto veći nego 2019.
– Sada smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka. Turisti gledaju destinacije koje su održive, gdje mogu ostaviti svoj zeleni otisak. Predsjednik Vlade najavio je projekt gradnje turističkih stabala. S obzirom na to da je Hrvatska auto destinacija, na temelju dolazaka vozila izračunali smo emisiju CO2 i došli smo do brojke koja pokazuje da bi do 2030. trebalo zasaditi oko 10 milijuna stabala. Mislimo da je to dobra inicijativa, pogotovo za turiste koji tako mogu ostaviti svoj otisak – smatra ministrica. Istaknula je kako se moramo odmaknuti od brojenja turista, brojenja dolazaka i noćenja, te se okrenuti kvaliteti.
– U vrijeme pandemije imali smo prilike da nam dolaze novi turisti koji do sada nisu dolazili i koji su počeli tražiti sve što Hrvatska ima. Oni su otkrili Hrvatsku, ali neće se vratiti ako budu prenapučena područja i ako se ne bude vodilo računa o kulturnoj baštini i o prirodnim resursima – rekla je.
Ministrica se osvrnula i na nedostatak radne snage.
– Problem radne snage bit će još veći, ne samo u turizmu nego u svim sektorima. Europa kao kontinent stari i treba voditi računa da mlade ljude uključujemo što prije u sustav. Važno je da turistički sektor pruži kvalitetne uvjete rada, da se radnike adekvatno plati, te da ima primjeren smještaj. Također, važno je proširiti turističku godinu i stvoriti radna mjesta za cijelu godinu – rekla je Nikolina Brnjac te istaknula razvoj lječilišnog segmenta koji su prepoznali kao prioritetnu nišu.

Pročitajte još

Ako Vlada ne intervenira, u utorak drastično poskupljenje goriva

Dulist

OBJAVILO MINISTARSTVO ‘Prvo ovogodišnje tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu’

Dulist

MINISTAR MARIĆ: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija