Aktualno

EU odobrio nova pravila za smanjenje nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca

EU odobrio nova pravila za smanjenje nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca

Zemlje članice Europske unije u ponedjeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena.

Zakon o transparentnosti plaća pomoći će smanjiti jaz u plaćama između spolova i borbi protiv platne diskriminacije, piše u priopćenju Vijeća EU-a.

Žene u EU-u trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dodaje se. Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena. Ako je razlika u plaćama veća od pet posto, a ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje razlike u suradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće kada oglašavaju pozicije te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti. Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće prema spolu, za one koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti. U slučajevima platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakim plaćama nisu prekršena, piše HRT. 

Pročitajte još

STIGLI PRVI REZULTATI DIP-A HDZ-u 67 mandata, SDP-u 41, a Domovinskom pokretu 14

Dulist

PRVE IZLAZNE ANKETE HDZ podbacio u 10. izbornoj jedinici?

Dulist

NOVA IZLAZNA ANKETA HDZ dobio mandat više, Rijeke pravde ‘pale’ na 43 mandata

Dulist