Aktualno

EU odobrio nova pravila za smanjenje nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca

EU odobrio nova pravila za smanjenje nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca

Zemlje članice Europske unije u ponedjeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena.

Zakon o transparentnosti plaća pomoći će smanjiti jaz u plaćama između spolova i borbi protiv platne diskriminacije, piše u priopćenju Vijeća EU-a.

Žene u EU-u trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dodaje se. Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena. Ako je razlika u plaćama veća od pet posto, a ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje razlike u suradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće kada oglašavaju pozicije te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti. Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće prema spolu, za one koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti. U slučajevima platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakim plaćama nisu prekršena, piše HRT. 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist