Koronavirus u Hrvatskoj

Epidemiologinja HZJZ-a odgovorila kada će se ukinuti nošenje maski

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić u subotu je bila gošćom Novog dana na N1.

Komentirala je manji interes za cijepljenje u općoj populaciji.

– Većina prioritetnih skupina je imala priliku za cijepljenje. Naravno da su razlike prisutne od županije do županije. Smanjenom interesu zasigurno pogoduje i trenutna epidemiološka situacija. Sve te stvari zasigurno su pridonijele nešto manjem interesu. U Gradu Zagrebu se zasad takvo nešto ne bilježi zbog velikog broja stanovništva, rekla je Lovrić Makarić.

Epidemiologinja poručuje da je uvijek dobra odluka cijepiti se, pa i u epidemiološki povoljnoj situaciji.

– Mislim da je logično upravo da se cijepimo i da se na takav način stvori imunitet. Kad pogledamo ove brojeve, zasigurno je procijepljenost pridonijela smanjenju broja oboljelih. Upravo prioritetne skupine jesu najviše opeterećivale naš zdravstvenih sustav, odnosno bolnice, pojašnjava.

Lovrić Makarić ne misli da će doći do propadanja cjepiva, jer interes za cijepljenje još uvijek postoji.

– Što se tiče osvještavanja ljudi o važnosti cjepiva, činjenica je da imamo kampanju otkad je stiglo cjepivo. Sa svim ovim javnim pozivima možemo povećati i dostupnost samog cijepljenja, ističe.

Govoreći o cijepljenju školaraca, rekla je da HZJZ zasad preporučuje prioritetno cijepljenje djece u toj dobi Pfizerovim cjepivom kod djece koja imaju određene komorbiditete.

– Što se tiče nekog masovnijeg cijepljenja zdrave djece, naravno da se to može, ali zasad bismo dali prioritet djeci koja imaju određene bolesti, rekla je Lovrić Makarić.

Upitana kada bismo mogli prestati nositi maske i držati distancu, odgovara:

– Što se tiče distance i korištenja maski, to su prvenstveno posljedica činjenice da niti jedno cjepivo nije sto posto učinkovito. Za odluku kada ćemo mi skinuti maske, prvenstveno ovisi o cirkulaciji virusa u populaciji. Kada te brojke dulje budu na niskim razinama, onda se može razgovarati o popuštanju tih mjera. Teško je u ovim trenucima reći kada bi do toga moglo doći.

Kratko se osvrnula i na pojavu indijskog soja virusa u Hrvatskoj.

– Za indijski soj karakteristična je ta mogućnost lakšeg prijenosa s jedne osobe na drugu. Što se tiče učinkovitosti cjepiva na taj soj, nedavno je izašlo istraživanje kolega iz Velike Britanije i ono nije pokazalo manju učinkovitost cjepiva na te sojeve, rekla je Lovrić Makarić.

Pročitajte još

U županiji 29 novooboljelih od koronavirusa, preminula je žena iz Opuzena

Dulist

Hrvatska ima 875 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je 7 osoba

Dulist

DOBRE VIJESTI Hrvatska se i dalje ‘zeleni’ na britanskoj Covid-listi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija