Koronavirus u Hrvatskoj

EPIDEMIOLOGINJA DIJANA MAYER Porast zaraženih odraz je popuštanja mjera

EPIDEMIOLOGINJA DIJANA MAYER Porast zaraženih odraz je popuštanja mjera

Porast broja zaraženih odraz je popuštanja epidemioloških mjera – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer za HRT-ov Dnevnik u podne.
– Od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana, primijećena su grupiranja ljudi. Znamo da su ljudi jedva dočekali da mogu izaći na sunce, da se mogu družiti, ali molimo građane da se pridržavaju mjera, da stolovi budu udaljeni tri metra, da sjede jedan od drugoga metar i pol. Znamo da je to teško u praksi, ali apeliramo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera – rekla je.
Na pitanje što nas čeka idućih dana, s obzirom na to da situacija u okolnim zemljama ne daje razloga za optimizam ističe:
– To nas zabrinjava jer sve države u našem susjedstvu imaju porast novooboljelih, bez obzira na čak i strože mjere nego što imamo mi. Svjedoci smo i dnevnih migracija sa susjednim državama, tako da je oprez i dalje nužan, pogotovo građana koji nisu građani RH, a koji dolaze k nama, bilo zbog odmora, bilo zbog poslovnih razloga – dodala je.
Očekuje i veći porast oboljelih od trenutačnog. Nošenje maske i socijalnu distancu i dalje, apelira, treba prakticirati. Rekla je kako su sve hrvatske županije počele cijepiti prema planu i programu u drugoj fazi cijepljenja.
– Sljedeći tjedan nam dolazi 109 tisuća doza. Vjerujemo da ćemo potrošiti sve doze – poručila je.
Ističe kako je pozitivno što raste broj cijepljenih građana i sve je više mjesta u Hrvatskoj u kojima na red dolazi opća populacija.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist