Koronavirus u Hrvatskoj

‘IMAMO IZVRSNU SITUACIJU’ Epidemiolog Kolarić o mjerama koje se planiraju popustiti

'IMAMO IZVRSNU SITUACIJU' Epidemiolog Kolarić o mjerama koje se planiraju popustiti

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostovao je u RTL-u Danas. Komentirao je novo popuštanje mjera od 1. lipnja.

-Mislim da još uvijek trebamo postepeno popuštati mjere, kao što smo uvodili. Imamo izvrsnu situaciju u Hrvatskoj, smanjuje se treći val i raste broj cijepljenih. 10 posto građana je cijepljeno s dvije doze. U tom smislu imamo sve bolju i bolju situaciju svaki dan. Vjerujem da će od 1. lipnja sigurno ostati ograničenje na granicama, ali će se popustiti okupljanja na 25, privatna na 10, mislim da će se tu podići. Mislim da će se uskoro omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti. Ali sigurno nećemo sve odjednom i nekih masovnih okupljanja neće biti – rekao je.

Istaknuo je među ostalim kako se nada da će COVID putovnice biti uvedene do 1. srpnja.

-Najzahtjevnije će biti povezati podatke u vezi testiranja jer su to podaci koji su najsvježiji i vrijede 48 sati. Dok će podatke koji se tiču cijepljenja, koje vrijedi 6 mjeseci i preboljenja bolesti, zasad šest mjeseci, to će biti nešto jednostavnije. Ali ovo testiranjeće biti najizazovnije – naveo je. Hoćemo li možda u budućnosti s covid putovnicama u restoran, u kazalište na na koncert, odgovorio je:

-Moguće je da ćemo na veća okupljanja, dakle masovna okupljanja tipa koncerata i stadiona, možda i neke druge, pogotovo u jesen, ići s tom iskaznicom da smo imuni. To je, u stvari, iskaznica da smo imuni i da se ne možemo trenutno zaraziti – istaknuo je. Prema njegovim riječima, iskaznicu nas neće moći tražiti u restoranu.

-To će prvo biti na graničnim prijelazima, a kasnije ćemo regulirati. Te odluke će donijeti Stožer i Vlada – kaže. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist