Županija

Energetski će se obnavljati čak 40 obiteljskih kuća iz Župe dubrovačke

Energetski će se obnavljati čak 40 obiteljskih kuća iz Župe dubrovačke

Početkom prosinca, unatoč manje-više lošoj financijskoj situaciji građana, uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je čak 8432 prijave za energetsku obnovu kuća. I to u svega – dva sata!

Izniman interes građana diljem Hrvatske za sufinanciranje ponukao nas je da provjerimo kakva je situacija kod nas. Naime, Fond je osigurao dodatna sredstva pa je tako ukupan budžet za provedbu ovog javnog poziva iznosio 390 milijuna kuna, sve s jednim ciljem – uštedom energije i smanjenjem emisije CO2, a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Metković, Dubrovnik, Mokošica, Konavle
Ono što nas je zanimalo i kojim smo tragom uputili i službeni upit Fondu je koliko je prijavljenih iz Dubrovačko-neretvanske županije, na kojem prostoru Županije se nalazi najveći broj prijava, odnosno radi li se o Dubrovniku ili okolici, ili pak drugim gradovima? Također nas je zanimalo, s obzirom na to kako je Fond osigurao dodatna sredstva, koji je najveći iznos bespovratnih sredstava za obnovu pojedine kuće u našoj županiji.

– S područja Dubrovačko-neretvanske županije Fond je uspješno zaprimio 226 prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Gledajući prema poštanskim brojevima zaprimljenih prijava, s područja županije je najviše zahtjeva zaprimljeno iz Župe Dubrovačke – njih 40 – zatim iz Metkovića, Dubrovnika, Mokošice i Konavala – istaknuli su nam u odgovoru iz Fonda.

– Iznose zatraženih sredstava nismo u mogućnosti dati u ovom trenutku, s obzirom da će se mijenjati tijekom same obrade prijava, ali možemo reći da je prosječno po prijavi zatraženo oko 70.000 kuna – također su dodali u odgovoru.

Možemo dodati i to kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja needavno predstavilo i predstojeći javni pozivi i natječaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među ostalim, tad je istaknuto kako su programi Fonda u skladu s donesenim nacionalnim strategijama i planovima, a pritom obuhvaćaju široki krug korisnika.

Iz svih krajeva Hrvatske
– I ove je godine najviše sredstava osigurano za energetsku obnovu obiteljskih kuća, čak 390 milijuna kuna. Za taj program ujedno vlada i najveći interes javnosti pa smo zaprimili čak 8.495 zahtjeva građana, podjednako iz svih krajeva Hrvatske. Zatraženo je sufinanciranje za više od 16.000 mjera energetske učinkovitosti, od toplinske izolacije i zamjene stolarije, pa do sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – rekao je direktor Fonda Siniša Kukić, te istaknuo i ono što smo dobili u službenom odgovoru, a to je kako je po projektu prosječno zatraženo oko 70 tisuća kuna.
Tijekom predstavljanja također je istaknuto i to kako bi godina koja slijedi trebala donijeti nova ulaganja i novi ciklus javnih poziva Fonda, usklađenih s brojnim strateškim dokumentima. Po pitanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, očekuju nas ambiciozni ciljevi te je zelenu tranziciju potrebno maksimalno ubrzati – naglasili su, a pohvalno je što su i građani sami osjetili potebu za time i odlučili se investirati u svoje domove.
MNJB

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist