Zanimljivosti

Dvije strane nejednakih snaga

U organizaciji udruge Grad u Poslijediplomskom središtu održano je predavanje Vjekoslava Vierde „Dubrovački turizam – (jedan) pogled s druge strane“.

– Mi u Dubrovniku najbolje znamo da je turizam sve, jer smo potpuno angažirani turizmom, ali znamo i da je prodaja snova, posebno nama domaćinima, kroz razne najavi o izgradnji novih hotela, luka – kazao je u uvodu svog predavanja Vjekoslav Vierda, nekadašnji ravnatelj Zavoda za obnovu Dubrovnika, predsjednik županijskog TZ-a i član županijskog poglavarstva zadužen za turizam te aktualni član Savjeta za kulturni turizam HTZ-a.

Vierda je u svom predavanju predstavio turizam kako se reflektira na domaćine. Pojasnio je životni vijek destinacije, od susreta i prožimanja stanovništva i gostiju do konačne konfrontacije.

Gradovi postaju destinacije i dolaze do prekretnice kada se ili pomlađuju „faceliftingom i upumpavanjem novih ideja poput golfa“ ili propadaju i nestaju kao relevantna turistička destinacija.

– Mi kao destinacija i oni kao turisti smo dvije različite strane nejednakih snaga. Na globalnom nivou, turizam je odlično organiziran, bogat i jak – tvrdi Vierda.

Vierda je posebno naglasio pojavu i ulogu „iscjelitelja“ koji nude pseudo-rješenja, tražeći „prepoznatljiv turistički proizvod“. Kao odgovor na navedene izazove Vjekoslav Vierda predlaže „kreativni aktivni time out“, za vrijeme kojeg bi se trebalo odrediti postojeće stanje, ali i ono planirano.

Kao najveći problem kvalitetnog upravljanja resursima Vierda smatra određivanje limita, jer „svaka ideja treba znati svoje limite“. U idućoj fazi slijedi dubinska analiza, po Vierdi najvrijednija etapa u kojoj se uključuju svi bitni društveni faktori. U konačnici kao rezultat takve analize potrebno je odrediti smjernice za odlučivanje te ih ugraditi u dokument upravljanja resursom.

– Zaboravili smo gdje smo – ustvrdio je na kraju svog predavanja Vjekoslav Vierda.

Pročitajte još

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Kad je osmijeh tu, dosta je i običan kolut

Zvonimir Pandža

[SVE VEĆI TREND U SVIJETU] Znate li što je plogging?

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Tijekom istraživanja izvorišta Omble pronađena čovječja ribica!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija