Grad

DVIJE GODINE MANDATA Franković sam sebi dao ‘tricu’

DVIJE GODINE MANDATA Franković sam sebi dao 'tricu'

U ove dvije godine dotaknuli smo se svih kritičnih točaka Grada Dubrovnika, od upravljanja destinacijom do rješavanja nagomilanih problema kao što je pitanje stanovanja, vrtići, škole, domovi umirovljenika pa do zdravstvenih ustanova te činjenice da rješavamo i pitanje beskućnika koji godinama stoje u neadekvatnim uvjetima. Tu je i azil za životinje za kojega sam siguran da ćemo ga dovršiti do kraja ovog mandatnog razdoblja – rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferencije za medije povodom dvije godine mandata njegove gradske uprave. Sam sebi je dao ocjenu dobar (3).
-Neke su stvari mogle biti brže, efikasnije, ali uzevši sve skupa, zadovoljan sam kad vidim žive projekte. Da su neke stvari išle brže, ne bismo ih mogli financijski pratiti – rekao je gradonačelnik dodavši kako Grad više nema suficita te kako se aktivnosti balansiraju.
-Pratimo ‘cash flow’ i dobro gospodarimo novcem – rekao je Franković dodavši kako nije do kraja zadovoljan odnosom dijela zaposlenika prema poslu, odnosno smatra kako Gradska uprava još uvijek nije u potpunosti orijentirana na servilnost prema sugrađanima.
Istaknuo je kako je Dubrovnik financijski bogat grad s proračunom od 700 milijuna kuna, no troškovno gledajući je siromašan jer nam nedostaje dosta toga, od vodovodne i kanalizacijske do cestovne infrastrukture preko predškolskih i školskih standarda, dvorana i sportskih sadržaja…
-Da nam netko da tri milijarde kuna, imali bismo ih gdje potrošiti jer imamo projekte. I zato sam ponosan na ovu gradsku upravu i na činjenicu da imamo žive projekte. Sutra nekome tko dođe iza nas možemo predati knjigu građevinskih dozvola i reći mu da može nastaviti dalje. To smo željeli i to smo uspjeli – rekao je.
Nabrajajući brojne projekte koji su u dvije godine završeni ili započeti, posebno je istaknuo pročistač pitke vode. Ovaj je projekt dobio uporabnu dozvolu, stiglo je i pozitivno mišljenje Toksikološkog zavoda, a kroz nekoliko se dana očekuje i konačna suglasnost Ministarstva zdravlja. Tada će se pročistač konačno moći pustiti u probni rad. Treba istaknuti i kako je Grad Dubrovnik u dvije godine osigurao 85 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, a do kraja mandatnog razdoblja, rekao je Franković, taj će iznos prijeći 700 milijuna kuna. Spomenuo je i stanove za mlade obitelji. Prva 43 stana u Mokošici trebala bi biti gotova na proljeće iduće godine. Izgradnja u Solitudu mogla bi početi u 2020. godini, a krajem te iste godine i s dodjelom zemljišta na Pobrežju.
-Teško je dugogodišnji nered ispraviti u kratkom vremenu – rekao je Franković kada su u pitanju javne površine, u koje se, istaknuo je, uveo red. Za više od 70 posto smanjen je broj suvenira, rekao je, te dodao da se, po pitanju upravljanja destinacijom, promijenio imidž grada.
-Od iduće godine shuttle autobusi više neće moći dolaziti na Pile, a cilj nam je sve ih maknuti s Pila do 2021. godine tako da će do Pila moći dolaziti samo Libertasovi autobusi. To će biti pravo upravljanje turizmom i prometom – rekao je gradonačelnik.
Dotaknuo se i liberalizacije autotaksi tržišta istaknuvši kako se u Dubrovniku, prema procjenama, broj taksista popeo na 2000. Pisao je o ovom problemu premijeru, a prošli tjedan mu je i pokazao kako to sve skupa izgleda.
-Upozorio sam ga da treba izmijeniti zakon jer ovo je neodrživo – rekao je gradonačelnik, naglasivši kako je ovo teška situacija i problem kojeg treba rješavati.
Također je istaknuo kako je limitiranje dolazaka u Dubrovnik, budućnost.
-Cilj nam je da se promet do 2021. godine, odnosno dolasci onih koji nisu stanovnici grada Dubrovnika, makne od povijesne jezgre i da se pune druge lokacije. Jedna je njih je i Pobrežje, gdje ćemo nakon izgradnje ceste urediti plato s tisuću parkirnih mjesta i sanitarnim čvorovima. Gore bi se parkirali automobili svih naših posjetitelja, a do grada bi dolazili javnim gradskim prijevozom. Pobrežje nije toliko daleko od grada i limitiranje dolazaka je nešto što nas čeka u budućnosti – rekao je gradonačelnik.
Njegova zamjenica Jelka Tepšić istaknula je kako imaju timove koji sustavno rade na određenim projektima te da je upravo u tome kvaliteta onoga što su napravili u dvije godine.
-Čini mi se da je kod naših sugrađana prisutna velika doza nestrpljenja, ali svi moramo biti dio projekta Respect the City. I mi sami moramo poštovati grad u kojem živimo – rekla je Tepšić.
-Zamolila bih naše sugrađane da povedu računa i o svom osobnom ophođenju prema gradu – zaključila je Tepšić dodavši kako je ocjena ‘tri’ realna.
-Veliki je posao iza nas, a ispred nas vjerujem još i veći jer su se nekakvi minusi koje smo naslijedili riješili u prvom dijelu mandata, a onaj najveći zamah slijedi u budućnosti – rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović