Zanimljivosti

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

ĐURO LUBURA 'Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke'

Sudski vještak za telekomunikacije i stručnjak za tajna prisluškivanja Đuro Lubura komentirao je za RTL najnovije slučajeve SMS afera.

Komunikacija putem mobitela može se odvojiti na onu koja pripada kaznenom djelu od one koja bi trebala biti privatna.

– Svaki mobitel je nepresušan izbor informacija svakom istražitelju i, po mom mišljenju, Državno bi odvjetništvo trebalo utvrditi koji je sadržaj inkriminirajući i s kojim bi trebalo ići u kazneno djelo, a onaj koji nije bi trebalo uništiti svakako – istaknuo je Lubura.

Na pitanje misli li da se privatni dio uništava, on odgovara kako nema informaciju da se to radi, ali objasnio je tko sve ima uvid u poruke koje ne završe u optužnici.

– Onaj tko je pretragu napravio, najčešće policija, i onaj tko je pretragu naručio, a to je najčešće Državno odvjetništvo – rekao je Lubura.

Mnogi smatraju da se taj dio poruka ne uništi, nego da one eventualno mogu poslužiti kao plod ucjene, sa čime se slaže i stručnjak.

– Mislim da bi se čak na takav način mogla napraviti neka kaznena djela. Ako vi bez ikakve potrebe i razloga, zakonskog utemeljenja, držite nečiji sadržaj nekoga o privatnom životu, koje nemaju veze s kaznenim djelom, onda bi svakako trebalo razmisliti je li to zakonito – istaknuo je ekspert.

Mnogi pričaju o porukama, pa i onima preko WhatsAppa, Vibera, Telegrama, Signala… Jesu li one stvarno toliko sigurne aplikacije? Iskustvo nas uči da izbrisane poruke nisu izbrisane.

– Vidite da ove poruke, koje vidimo u zadnjih dana, da su iz tih aplikacija. Ali jednom kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško ih je sakriti. Da, i obrisane poruke mogu se vratiti i pročitati. I to s većine aplikacija – zaključio je stručnjak Đuro Lubura.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist