HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

ĐURO LUBURA Internetu kad god je moguće pristupajte preko fiksne, a ne mobilne mreže

ĐURO LUBURA Internetu kad god je moguće pristupajte preko fiksne, a ne mobilne mreže

Telekomunikacijski stručnjak, Dubrovčanin Đuro Lubura upozorava na veliki porast podatkovnog prometa u mobilnim mrežama. Poziva stoga sve da budu odgovorni te da kad je to moguće internetu pristupate preko fiksne, a ne mobilne mreže pogotovo kad gledate kakve video sadržaje.

Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti:
Telekomunikacijske usluge su nam iznimno važne, a zašto ih se smatra kritičnom infrastrukturom u situacijama poput ove jasno je vjerojatno svima. Komunikacija putem interneta i telefona omogućuje nam da i u ovakvoj izvanrednoj situaciji obavljamo poslove, školujemo se i održavamo socijalne kontakte bez opasnosti da ugrozimo svoj život ili živote drugih. Telekomunikacijski sustavi imaju neprocjenjivu važnost i pri komuniciranju s ljudima u samoizolaciji, medicinskim osobljem i timovima civilne zaštite.
Ovih dana mobilni telekomunikacijski operatori bilježe značajno povećanje podatkovnog prometa jer korisnici povećano gledaju video sadržaje, surfaju, informiraju se, a znamo da upravo video sadržaji stvaraju najveće opterećenje telekomunikacijskih kapaciteta. U idućim danima stavljanjem u punu funkciju online nastave, prometi u telekomunikacijskim mrežama će se nastaviti drastično povećavati, a u takvim okolnostima mobilne mreže naših operatora mogu biti ugrožene.
Moramo znati da niti jedan sustav, pa niti sustavi mobilnih telekomunikacijskih operatora, nisu kapacitirani za ovakve izvanredne situacije i nepredviđena velika povećanja podatkovnog prometa. Osim toga, mobilne telekomunikacijske mreže koriste radiofrekvencijski spektar koji je ograničen prirodni resurs, pa imaju i ograničen kapacitet.
Stoga je nužno naše odgovorno i promišljeno ponašanje – važno je da uvijek kada je to moguće koristimo fiksni internet kako bi nam mobilni bio uvijek dostupan ondje gdje nemamo fiksnog. Dosta je jednostavno biti odgovoran – dovoljno je da se, gdje god je to moguće, svojim mobilnim uređajem priključite na Wi-Fi mrežu i time video sadržaje, glazbu i sve ostalo što gledate i slušate preusmjerite s mobilnih mreža na svjetlovodne i druge kabele koji imaju puno veći kapacitet nego ga imaju mobilne mreže. Ne trebate prestati koristiti mobitele niti značajno mijenjati navike, samo kad je to moguće internetu pristupajte preko fiksne, a ne mobilne mreže – posebno kad gledate bilo kakve video sadržaje. Tom malom promjenom napravit ćete veliku stvar za sigurnost i stabilnost telekomunikacijskih sustava kao kritične i za sigurnost svih nas iznimno važne infrastrukture – napisao je Lubura.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist