Aktualno

‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’ – završnica festivalskog glazbenog programa

'Dubrovnik na glazbenoj hridi' - završnica festivalskog glazbenog programa

Festivalska publika uživala je u koncertnom programu ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’ u izvedbi nekih od najboljih dubrovačkih glazbenika i izvrsnih solista pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija u utorak u atriju Kneževa dvora te kraj svake skladbe pozdravljala velikim pljeskom.

Program ‘Dubrovnik na glazbenoj hridi’, kao svojevrsno drugo izdanje komorno-solističkog programa ‘Dubrovnik plovi u intonaciji’ održanog prije dvije godine, također uz potporu zaklade Caboga Stiftung, okupio je uzbudljiv ansambl neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti koji je pokazao kako su dubrovačka glazbena hrid njegovi sjajni glazbenici koji pokazuju vitalnost grada i kako je bogata tradicija još uvijek živa vatra. Njih osamnaest je sinoć, kao solisti ili komorni glazbenici, redom istaknuti, a posebice solisti Filip Merčep, Vedran Kocelj i Dubravka Šeparović Mušović, nadahnulo publiku u Dvoru istim onim nadahnućem koje njih privlači da svoj život posvete umjetnosti, darujući je drugima, kao lijek za sve boljke života i neizvjesnosti. Ovogodišnje su Dubrovačke ljetne igre uplovile tako u svoju završnicu, na sigurnoj hridi.

Večer je krenula s Koncertom za ksilifon i gudače djelom jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula u izvedbi ansambla s udaraljkašem Filipom Merčepom, a gromoglasni pljesak publike bio je zaslužena nagrada za sjajnu izvedbu. Nastavak je bio živopisni Koncert za trubu i orkestar br. 2 francuskog skladatelja Andréa Joliveta s trubačem Vedranom Koceljom. U drugom je dijelu izvedena kompozicija contraVals & contraDans za komorni orkestar Petra Obradovića, izvorna napisana 2003. godine, no proširena i nadopisana za ovu prigodu i za upravo ovaj sastav orkestra. Prekrasan kraj ove jedinstvene festivalske glazbene večeri bile su Rückertove pjesme Gustava Mahlera u izvedbi sjajne i karizmatične mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.

Program 71. Igara zaključit će gala koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića uz operne zvijezde Lanu Kos i Željka Lučića, pod pokroviteljstvom Mastercarda, 25. kolovoza ispred Katedrale.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist