Grad

DUBROVNIK ĆE GA PAMTITI Preminuo je glumac Krunoslav Šarić

DUBROVNIK ĆE GA PAMTITI Preminuo je glumac Krunoslav Šarić
09.12.2019., Zagreb - Filmski, televizijski i kazalisni glumac, Krunoslav Saric. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatski glumac Krunoslav Šarić preminuo je u 79. godini, donose nacionalni mediji. Šarić je ostavio veliki trag u hrvatskom glumištu. Pamtit ćemo ga po ulogama ostvarenim na Dubrovačkim ljetnim igrama i dubrovačkom kazalištu.

Krunoslav Šarić rođen je 1944. godine u Derventi. Nakon srednje škole upisao je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji završava 1969. godine u klasi Koste Spaića.
Nakon diplome radio je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, prvo kao vanjski suradnik, a onda kao stalni član glumačkog ansambla sve do odlaska u Zagreb. Upravo u Dubrovniku ostvario je neke od svojih zapaženijih uloga poput Iva Marinovića u Vojnovićevom Ekvinociju ili Mortimera u Eduardu II. redatelja Georgija Para.

Od 1983. pa sve do 2010. i odlaska u mirovinu bio je stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nakon sjajnih uloga u dubrovačkom teatru i dolaska u Zagreb, njegova prva predstava u Drami HNK je bila Šteta što je kurva, Johna Forda, u režiji Georgija Para. Igrao je Vasquesa, prijetvornog Španjolca i ubojicu. Tom ulogom je osvojio i publiku i kritiku i dobio nagradu Vladimira Nazora.

Surađivao je s najboljim hrvatskim kazališnim redateljima, od Koste Spaića, Vlade Habuneka, Georgija Para, Joška Juvančića, do Božidara Violića, Ivice Kunčevića, Mire Međimurca, Marina Carića, Ivice Boban i mnogih drugih, a često je radio i sa stranim gostujućim redateljima poput Horee Popescua, Stevena Kenta ili Vite Taufera, pisalo je ranije Hrvatsko glumište.

Izvor: 24sata

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pročitajte još

UKRAJINKA ANNA GADIATSKA Za mene je Dubrovnik postao drugi dom, jako sam sretna!

Maria Prkut

ZA 410 KORISNIKA Grad traži izvođače za izgradnju Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Dubrovnik domaćin konferencije KOKOSS

Dulist