Kultura

DUBROVNIK ART FORUM ‘Nedostupno’ večeras premijerno u Kazalištu

DUBROVNIK ART FORUM 'Nedostupno' večeras premijerno u Kazalištu

Plesna predstava ‘Nedostupno’ premijerno će se u sklopu festivala Dubrovnik Art Forum odigrati ove nedjelje, 11. studenog u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati. 

Riječ je o koprodukciji Plešimeda i Kazališta Marina Držića u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, a ideju i koreografiju potpisuje Zrinka Lukčec, Nedostupno se bavi svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva, s onim što bismo ponekad zakopali negdje duboko i daleko, negdje gdje je nevidljivo, a ponekad izvukli iz utrobe da se raspada na svjetlu dana, i šamara nas svojom prisutnošću.

Kao lajtmotiv i polazišnu točku Nedostupno uzima mit o Orfeju i Euridiki te pojam podzemnog u umjetnosti, jednako kao i pokušaj svakodnevnog i osobnog tumačenja što nam podzemno znači: je li riječ o mutnim i tmurnim bujicama podsvjesnog/nesvjesnog, događanju s prizvukom nepoćudnog i neprihvatljivog ili o naizgled banalnim činjenicama poput tkiva koje se nalazi ispod kože – mišića, krvnih žila, kostiju, živčanog sustava…?

Kroz sukob Erosa i Thanatosa, istražujemo binarnosti živo/neživo, tjelesno/bestjelesno, ispred/iza, prošlost/budućnost. Ove opreke čini temelj propitivanja kojima se predstava bavi, pokušavajući pronaći put za izlazak iz podzemlja, nadajući se da nedostupno može izgubiti negaciju.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist