Kultura

KOLARIN NAVRŠIO OSAM GODINA ‘Imamo puno ideja za iduću godinu’

KOLARIN NAVRŠIO OSAM GODINA 'Imamo puno ideja za iduću godinu'

Kazališna družina ‘Kolarin’ u prostorima Lazareta proslavila je svoj osmi rođendan izvedbom predstave ‘Novela od Stanca’ i predstave ‘Žaba’ koju je izvela Kulturno-umjetnička udruga Mosor Gata.

– Jako smo sretni jer smo dočekali osam uspješnih godina, uz preko deset predstava. Za nama je još jedna uspješna godina u kojoj smo sudjelovali na Festivalu kazališnih amatera, a s ‘Novelom od Stanca’ dobili smo i Nagradu za očuvanje kulturne baštine i promociju Dubrovnika. To nam puno znači jer smo glumili upravo na Držićevom jeziku. Umrežili smo se i s amaterima diljem Hrvatske, a danas su ovdje i naši prijatelji iz Gata. Kod njih smo gostovali već nekoliko puta, i uvijek smo dobrodošli. Inače, oni ljeti imaju svoj festival na otvorenom ispod Mosora – rekla je predsjednica ‘Kolarina’ Darija Mikulandra Žanetić.

Predstavi ‘Žaba’ prethodila je nagrađena predstava ‘Novela od Stanca’ Marina Držića u režiji Paola Tišljarića za učenike petog razreda gimnazije Vladimir Nazor iz Splita koji su u Lazaretima proveli terensku nastavu.

Inače ‘Žaba’ je u produkciji Teatra ITD 2004. godine nagrađena Marulovom nagradom i Nagradom hrvatskog glumišta, kao i nagradom ‘Marin Držić. Godine 2008. postaje hit sarajevskog Kamernog teatra 55 i s Emirom Hadžihafisbegovićem u glavnoj ulozi izvodi se više od 200 puta.

U kratkim crtama ‘Žaba’ govori o ratnom veteranu Zeku, koji uslijed gubitka sina u prometnoj nesreći ostaje rastavljen od žene i radi u brijačnici. Sa svojom prošlošću se suočava u sukobu s prijateljem Tonijem koji i sam radi greške koje Zeko žali, i suborcem Grgom.

‘Kolarin’ željno iščekuje buduće nastupe, kaže njihova predsjednica. Ipak, kao amaterska skupina suočavaju se i s prostornim problemima.

– Nas 17 ima puno planova, ali ono što nas u svemu koči je nedostatak prostora u kojem bismo držali probe i druge potrebne stvari. Iz Dubrovačkih ljetnih igara nam pomažu jer nam tijekom zime posuđuju svoj prostor. Kazalište nam također izađe u susret kada trebamo igrati, kao i Linđo, ali jednostavno nemamo svoj dom gdje bismo mogli biti još kreativniji – požalila se Darija Mikulandra Žanetić.

No, optimistični su za budućnost, a već najavljuju i nove izvedbe u prosincu.

– Imamo puno ideja za sljedeću godinu, možemo i najaviti da ćemo u prosincu imati premijeru Ježeve kućice za djecu i najmlađe, a na njoj upravo sad radimo. Premijera će se održati 16. prosinca u kazalištu u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala. Za Noć kazališta nas očekuje predstava na Korčuli u njihovom Centru za kulturu, gdje ćemo tijekom jutra igrati ‘Dugonju, Trbonju i Vidonju’ za svu malu djecu – najavila je predsjednica Kolarina.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist